U trendu

Nove nagrade „Sarajevo Film Festivala“ za TV serije

SARAJEVO – „Sarajevo Film Festival“ (SFF), jedan od najprominentnijih filmskih festivala jugoistočne Evrope, uspostavlja novu kategoriju nagrada – Srca Sarajeva za TV serije, saopštili su predstavnici SFF.

Nova kategorija nagrada nastala je sa željom SFF da promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore i glumačku postavu, te da podstakne njihov međunarodni plasman.

U konkurenciju za nagrade ulaze TV dramske serije i komedije premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021. godine iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Kategorije u kojima će se najbolja ostvarenja takmičiti su: najbolja dramska serija, najbolja komedija, najbolji kreator/i serije, najbolji glumac, najbolja glumica i zvezda u usponu.

O dobitnicima odlučivaće žiri koji čine više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije tako što će glasati onlajn, a dodela će se održati tokom 27. izdanja SFF od 13. do 20. avgusta.

Ovogodišnji žiri takođe je jezgro strukovne akademije koja će ubuduće donositi odluke o nagradama.

U sklopu programa Pretpremijere serije na SFF ekskluzivno se prikazuju premijere serija iz regiona, a među njima prikazane su i prve epizode serija „Besa“, „Senke nad Balkanom“, „Grupa“, „Novine“, „Jezero“, i dr.

„Festival prati regionalne TV serije od kada su bile samo projekat na jednoj ili dve strane teksta, pa do njihovog premijernog prikazivanja“, kazao je ovom prilikom Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odseka SFF.

Marjanović je dodao da nova kategorija nagrada odaje priznanje radu i dostignućima autora i producenata serija, a takođe potvrđuje SFF kao mesto otkrića, razvoja i promocije kvalitetnih sadržaja.

„Cilj nam je da pomognemo „izvozu“ regionalnih serija na međunarodno tržište, da povežemo producente s agentima za međunarodni plasman kako bi se regionalni sadržaj našao i na globalnim platformama ili na programu televizijskih mreža širom sveta“, izjavio je Marjanović za kraj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.