U trendu

Novi film Srđana Karanovića

Jedan od vodećih filmskih reditelja iz čuvene praške generacije, Srđan Karanović, konačno se, posle višegodišnje pauze od njegovog poslednjeg uspešnog velikog filma „Virdžina“, predstavio svojim novim filmom. Ovoga puta, Karanović nudi nežnu i tužnu ljubavnu priču o životu i ljubavi dvoje izbeglica u Beogradu pod nazivom „Sjaj u očima“.

Film je svoju premijeru nedavno imao u Sava centru da bi svoj život potom nastavio u beogradskim i u bioskopima širom zemlje.

„Sjaj u očima“ pozvan je inače, posle uspešnog prikazivanja na festivalima u Veneciji i Torontu, na oko dvadeset filmskih festivala po svetu, a prodaja filma očekuje se na milanskoj filmskoj pijaci – MIFED-u. Po svoj prilici, očekuje ga internacionalna gledanost koja ne isključuje ni velike nagrade po prestižnim okupljanjima filmskih stvaralaca.

Na konferenciji za štampu koja je održana povodom premijere, ekipa filma sa rediteljem na čelu istakla je da se film ne obraća nijednoj konkretnoj generaciji, već, kako je sam Karanović naglasio, svima onima koji umeju da se smeju i da plaču, što nema veze sa godinama.

Film je posvećen Rene Kleru, velikom francuskom reditelju koji je, po Karanoviću, prvi ozbiljno i sistematski pravio bajkovite pokretne slike, a upravo je to i Karanović želeo da postigne svojim filmom. I tako je domaća kinematografija dobila jedan lep i nežan film – prijatno iznenađenje posle svih suludih godina koje smo proživeli i filmskih priča koje su pratile surovost svakodnevice. Karanovićev film lišen je nasilja i u njemu nećete čuti ni jednu jedinu psovku. Na premijeri filma predstavila se i velika ekipa glumaca: Senad Alihodžić iz Sarajeva i Ivana Bolanča iz Zagreba, Jelena Đokić, Milena Dravić, Gorica Popović, Branko Cvejić, Mira Đurđević i Bisera Veletanlić, koja u filmu i glumi i peva naslovnu numeru kompozitora Zorana Simjanovića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.