U trendu

Novi roman Vanje Bulića „Teodorin prsten“

BEOGRAD – Ako je suditi prema potražnji najnovijeg romana Vanje Bulića (1947) „Teodorin prsten“, izdavač „Laguna“ dobio je još jedan bestseler jer se njegovi romani, koji su spoj istorije i kriminalističkog zapleta, odlično prodaju .

Uprkos smeni kiše i paklene vrućine, kafe u knjižari „Delfi“ u SKC-u u Beogradu bio je pun poklonika vrlo uspešnog spoja dva žanra, istorijskog i kriminalističkog, u kome je glavni junak novinar koji se bavi istraživcačkim novinarstvom Novak Ivanović.

O sedmom romanu iz serijala, u kome Novak Ivanović rešava još jednu srednjovekovnu misteriju a pri tome će rešiti i tri ubistva direktno vezana za prsten srpske kraljice Teodore, majke cara Dušana, danas su osim autora, govorili istoričar
Čedomir Antićć i direktor „Lagune“ Dejan Papić.

Papić je podsetio da je ovo deseta godina kako Bulić objavljuje svoje romane kod „Lagune“ i ubraja se među najpopularnije pisce ovog izdavaca.

Inače,ovo je 17. Bulićeva knjiga, koji je bio ugledni novinar, posebno “ Duge“, gde je bio i glavni urednik.

Njegov „recept“ za serijal knjiga s Novakom Ivanovićem jeste kombinacija neke srednjovekovne misterije koju je otkrio nakon posete Hilandaru.

Odlazak na Atos ga je podstakao da se posveti istraživanju srpske srednjovekovne istorije, što ga je inspirisalo da napiše svoj prvi roman, „Simeonov pečaz“, u kome je glavni junak Ivanović.

Roman „Teodorin prsten“, kao što naslov kaže bavi se potragom za prstenom Teodore Nemanjić, majke cara Dušana, i ovo je prilika da se Bulićev inspektor
Novak Ivanović ponovo angažuje. Prsten je pronađen u jednom grobu u manastiru Banjska, a legenda koja je vezana za prsten tvrdi da će umreti svako ko ga stavi na ruku.

U novom trileru Vanje Bulića „Teodorin prsten“, pripremajući se za modnu reviju na kojoj će manekenke nositi i srednjovekovni srpski nakit, događaju su tri ubistva, a novinar Novak Ivanović prihvata traganje za ubicom.

Radnja počinje u manastiru Banjska gde je prsten pronađen, ali Ivanović prosiruje istragu i na ostatke ruševina rudarskog grada Novo Brdo, koji je u vreme Nemanjića za ondašnje pojmove bio velegrad. Tamo nazire deo strašne tajne i stare legende o prstenu vizantijske princeze.
Prema mišljenju urednika knjige Dragana Mihailovića, ovo je za sada najbolji Bulićev roman, a autor je večeras najavio da piše već sledeći kome je dao naslov „Savin osvetnik“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.