U trendu

O čitanju i ljubavi

Danas, čini se, sve manje ljudi čita (ko bi još za sedenje i čitanje nečeg dužeg od vesti imao strpljenja?), a i sve je manje optimizma, stvari deluju sve mračnije. Ukoliko ipak volite da čitate, želite i nešto optimizma, a pri tom i dalje verujete u ljubav – roman „Čitateljka“ (autor je nagrađivani pisac Zoran Živković) mogao bi da bude pravi izbor za vas.
Ovaj roman je prilično kratak, sastoji se od osam poglavlja – ili, ako vam se više sviđa, od osam prizora iz života glavne junakinje, gospođice Tamare, dame koja veoma voli da čita. Radnja nije smeštena ni u jedno određeno podneblje, a ni o glavnoj junakinji ne znamo mnogo toga; glavna stvar koju znamo jeste da puno čita i da uz čitanje redovno konsumira neko voće, u ovom ili onom obliku.
Prizori u ovom romanu prilično su labavo poređani i ne idu nužno hronološkim redosledom. Opšti utisak koji roman odaje jeste nalik na besciljno tumaranje, ali to je varka; jer, u svojoj suštini, ovo je roman o potrazi za ljubavlju, pa kao što potraga za ljubavlju može delovati kao besciljno lutanje, kao što može delovati kao da ne vodi nikuda i kao da se ništa zapravo ne događa – tako i „Čitateljka“ može da ostavi takav utisak.
Živkovićeva proza je nenametljivog stila, pomalo starinskog, prijatnog za čitanje. Tim tihim stilom on piše o dami čije godine ne znamo, ali nam je jasno da nije u životnom periodu za koji bi se moglo reći mladost – ludost, o dami koja je sama i usamljena, ali i dalje hrabra, i i dalje u potrazi za savršenom kombinacijom koja će usamljenički čin kao što je čitanje maltene alhemijskim procesom transformisati u čin za dvoje – uz idealnog partnera, uz pravu ljubav.
Kroz ovaj roman, potpuno nenametljivo i bez ikakve propagande, izbijaju blaga vedrina i blagi optimizam – blagi, tihi i uporni, nalik na glavnu junakinju. Vedrina i optimizam koji se pokažu kao sasvim opravdani, pa se makar trunčica tog optimizma prenese i na vas.
Ukoliko želite prijatno popodne provedeno uz lepu knjigu koja će vas ostaviti sa osmehom na usnama, uz roman „Čitateljka“ ga možete imati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.