U trendu

Obeleženo 50 godina časopisa „Kultura“

BEOGRAD – U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka danas je obeleženo 50 godina časopisa „Kultura“ i tom prilikom je otvorena izložba, prikazan film posvećen časopisu i predstavljen 160. broj sa temom „Kultura i demokratija“.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da je pola veka časopisa „Kultura“ lep kontinuitet u razdoblju mnogih diskontinuiteta.

„Kultura je dinamičan kontinuitet, pun promena, vidljivih i unutrašnjih, naglih i postepenih. Sve je to kulturni razvoj, jer se društvo menja, a kultura tokove prati i reflektuje“, istakao je Vukosavljević.

On je podsetio da je tri godine nakon osnivanja Zavoda za proučavanje kuturnog razvitka i dve godine posle zasnivanja časopisa Unesko uveo u širi opticaj pojam kulturnog razvoja kao deo opšteg razvoja.

„Da bismo projektovali razvoj najpre moramo izvesti analizu stanja svih elemenata koji već čine kulturni sistem zemlje – od statusa kulturnog nasleđa do strukture kadrova i finansiranja ustanova i delatnosti, a tek na osnovu tih obuhvatnih uvida možemo razvoj usmeravati i planirati. Zarad takve uloge Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i postoji, a časopis „Kultura“, koji se održao kao teorijski časopis od postojanog ugleda, jeste jedno od nezaobilaznih oruđa u tom važnom poslu“, rekao je Vukosavljević.

On je podvukao da je u epohi globalizacije opstanak nacionalnih kultura prvorazredno demokratsko i egzistencijalno pitanje, kao i da kultura egzistira na više nivoa i izraz je slobode i egzistencijalnih okolnosti pojedinca i zajednice, dok kulturne politike moraju neprekidno da uspostavljaju ravnotežu između težnji većine i težnji manjine, između elitizma i populizma.

Vukosavljević je izrazio nadu da će pored štampane verzije i digitalizovanog poluvekovnog kompleta časopisa „Kultura“, i njegova internet prezentacija i aplikacija za mobilne telefone omogućiti neograničenu dostupnost njegovih tekstova i njihov snažniji uticaj ne samo u naučnoj, nego i u široj kulturnoj zajednici.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Vuk Vukićević rekao je da časopis „Kultura“ objedinjava tekstove iz različitih oblasti i da u njemu uvek ima mesta za sva pitanja relevantna za kulturu u najširem smislu.

„Raznovrsnost oblasti, interdisciplinarnost, koja je od početka obeležavala „Kulturu“, i jedinstven pristup svim temama izgrađivali su identitet našeg časopisa, ali raznovrsnost u „Kulturi“ nije samo tematska. „Kultura“ je oduvek predstavljala najvažnije radove intelektualaca iz zemlje i inostranstva i bila prostor za slobodnije izražavanje, neretko se otvoreno sukobljavajući sa preovlađujućim uverenjima u društvu“, istakao je Vukićević.

Pokretač časopisa „Kultura“ mr Trivo Inđić prisetio se da je u vreme pokretanja časopisa u oblasti kulture bio sukob između slobodnog mišljenja, istraživanja i jednopartijskog aparata i držvene organizacije koja je želela da zadrži monopol nad mišljenjem, umetničkim stvaralaštvom i naučnim istraživanjem.

„Ta atmosfera je bila veliki prizvuk potrebe da se taj odnos promeni u korist demokratskog uvida u sve ove poslove. Zato je ovaj susret koji posvećujemo temi odnosa kulture i demokratije značajan, jer ukazuje na relaciju da su kultura i demokratija praktično sinonimi“, rekao je Inđić.

On je naglasio da ako je kultura poziv na osmišljavanje života, na istrazivanje života, koje nikada nema definitivnog rezultata ni definitivne istine, onda je nesumljivo da prava, autentična kultura može samo da opstane u demokratiji, kao što dobra, prava autentična demokratija može jedino da opstane sa obrazovanim, mislećim, aktivnim, kritičkim ljudima.

Glavna urednica časopisa „Kultura“ prof. dr Vladislava Gordić Petković je okarakterisala časopis kao „lepu neophodnost“ i konstatovala da je on uvek bio „na poziciji osmatračnice“ – da su njegovi urednici i saradnici pomno pratili razvoj teorije o kulturi i kulturnoj politici, svet i svest oko nas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.