U trendu

Od sutra izloĹžba fotografija On the Move u Beogradu

IzloĹžba fotografija angaĹžovanih fotografa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod nazivom „On the Move“ biće svečano otvorena sutra u beogradskoj galeriji „EndĹžio hab“.

Autori izložbe su Damir Šagolj iz Bosne i Hercegovine, Goran Boričić iz Crne Gore, Sandra Vitaljić iz Švedske odnosno Hrvatske i Igor Čoko iz Srbije.

„Dvadeset fotografija četiri odabrana autora predstavljaju refleksiju o temeljnim vrednostima Evropske unije, koje smatramo i univerzalno ljudskim. PolaziĹĄte je delom i Ĺ umanova deklaracija, čija se 71. godiĹĄnjica upravo navrĹĄila. Ĺ ta je ostalo od ovih ideja i ideala, kako Ĺživeti ako su oni nedovoljni, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku“, navodi se u pratećem materijalu uz izloĹžbu.

Dodaje se da se u odgovoru na ta pitanja kroz objektive autora čita da je gorući problem nedostatak slobode, posebno slobode kretanja, koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti.

Grupna izloĹžba autorske ekipe iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije realizuje se uz podrĹĄku programa „Evropa za gradjane i gradjanke“, u okviru projekta pod nazivom „Različiti putevi – zajedničke vrednosti“.

Ovaj projekat vodi crnogorska organizacija Centar za gradjansko obrazovanje iz Podgorice (CGO), u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba (YIHR), UdruĹženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forumZFD iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin/Beograd (HBS).

Cilj je da se kritički preispitaju deljene evropske vrednosti, iz različitih pozicija istorija i sadašnjosti.

Izložba će biti otvorena svakog dana od 16. do 22. maja 2021. godine, u periodu od 12 do 18 sati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.