U trendu

Održan koncert „Rock El Clasico“ u Dubajiu na Expo izložbi

BEOGRAD – U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, u najvećoj dvorani Expo-a, spektakularnoj Al Wasl Plazi svoju svetsku premijeru imao je inovativni muzički projekat „Rock El Clasico“ u kome su zajedno nastupili Stefan Milenković i dr Nele Karajlić, uklanjajući zidove između rock i klasične muzike, saopštili su iz Srpskog paviljona u Dubaiu.

Na istoj bini su svoje koncerte ranije održale i svetske zvezde Coldplay, Alicia Keys, Black Eyed Pease, Psy i mnogi drugi.

U punoj Al Wasl Plazi, gde je bila publika iz celog sveta, ali i brojni gosti iz Srbije i regiona, igralo se uz dobro poznate hitove dr Neleta Karajlića u spoju sa čuvenim klasicima u izvođenju Stefana Milenkovića, pa je tako „Gile šampion“ ukomponovan sa Labudovim jezerom i izveden u maniru Čajkovskog, „Devil in the Busineš Claš“ u kombinaciji sa Šostakovičem, Bramsove „Mađarske igre“ su maestralno spojene sa „Vukotom“, „Tri ratna havera“ sa Betovenovom „Petom simfonijom“ i mnoge druge. Stefan Milenković, svetski poznati virtuoz na violini i dr Nele Karajlić, rok zvezda, udružili su svoje talente i višedecenijsko iskustvo kreirajući „Rock El Clasico“ kao zajednički projekat, donoseći nova rešenja – dijalog nespojivog, a rezultat je autentično muzičko delo nastalo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata.

Nakon nastupa u Dubaiju, Stefan Milenković, inače ambasador nacionalne platforme Srbija stvara koja je podržala kreiranje ovog projekta, je posle nastupa podelio svoje impresije:

“Nacionalna platforma Srbija stvara i organizatori Expo 2020 Dubai su nam ukazali veliku čast što su omogućili da nastupimo na centralnoj bini Expo i publici iz celog sveta predstavimo umetnost i kreativnost koja se stvara u Srbiji. Sve je bilo potpuno surealno da je bilo prirodno za nas. Izašli smo na scenu i rasturali ono što je nama prirodno. Ta muzika, ta kombinacija, ta energija, ta sinergija i stvarno mogu da kažem da nismo digli Dubai na noge, nego smo digli ceo svet na noge, jer publika je bila u suštini iz celog sveta. Bile su skoro sve zemlje sveta i to je neverovatno da oni slušaju nas, slušaju pesme koje nisu na engleskom, ali da je taj bit, taj puls koji imaju apsolutno univerzalan, internacionalan“ kazao je Milenković nakon nastupa.

Dr Nele Karajlić je kroz podsećanje na istorijski značaj najveće svetske manifestacije kaže da Expo uvek donosio neke inovacije, neke novotarije koje su menjale putanju čovečanstva.

„Tesla je na primer za vreme Expa u Čikagu osvetilo taj grad, Ajfel je podigao onaj veliki toranj koji je sada simbol Pariza, a danas su u Dubaiju Stefan Milenković i dr Karajlić imali svoj veliki nastup! Živio Expo! Živela muzika!”, izjavio je Karajlić.

Veliki multimedijalni spektakl Stefan i Nele pripremaju i za domaću publiku, a koncert „Rock El Clasico“ će biti održan na Svetski dan muzike, 21. juna na stadionu Tašmajdan. Pokrovitelj koncerta i proslave Nacionalnog dana Srbije na Expo 2020 je kompanija Telekom Srbija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar