U trendu

Održana komemoracija povodom smrti Masima Savića u zagrebačkom HNK

ZAGREB – Komemoracija povodom smrti nedavno preminulog regionalno popularnom pevača, kompozitora i gitariste Masima Savića održana je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

Od Savića su se oprostili porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci njegovog izvanrednog muzičkog opusa.

Komemoracija je počela jednim od Masimovih najvećih hitova, pesmom „Stranac u noći“.

Poslednju počast Saviću odali su Sanja Doležal, Alka Vuica, Marko Tolja, Vladimir Kočiš Zec, Vana, Vlatka Pokos, Husein Hasanefendić, Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi.

Savićev prateći bend i prijatelji muzičari, oproštali su se od velikog umetnika uz instrumentalna izvođenja njegovih pesama, projekcije stihova i fotografija sa koncerata i iz privatnog života.

U ime benda violinista Bruno Urlić oprostio se od istinskog umetnika rečima da je Savić iz njih izvlačio najbolje.

„Nije se zadovoljavao prosekom, već je pomerao granice. Bio je strog i prema sebi, a na taj način je davao primer kako treba da seodnosimo prema poslu. Nikada se nije ustručavao da nas pohvali. Kad bi mu nešto smetalo, rešavao bi to sa nama, gospodski, u četiri oka“, napomenuo je Urlić i dodao da će im Savić veoma nedostajati.

Od Savića se govorom oprostio i Aljoša Šerić iz grupe „Pavel“.

„Savić 1983. godine sa bendom „Dorijan Grej“ snimio verovatno najbolji art rock album na ovim prostorima „Sjaj u tami“. Sve je radio kako treba. Razgovarao je sa ljudima tako da se oni osećaju ravnopravno u tom razgovoru“ kazao je Aljoša Šerić i dodao da će mu mnogo nedostajati njegovi famozni telefonski pozivi u sitne sate.

„Tada bi dugo razglabali o muzici, stihovima, smislu besmisla, izvođačima koje je voleo i o onima koje nije“ kazao je Šerić.

Ivan Dečak, pevač grupe „Vatra“, prisetio se svog susreta sa Savićem.

„Bio sam mlad i neafirmisan muzičar, a on već afirmisana regionalna zvezda. Padala je kiša i on me je primio u automobil da ne kisnem. Postali smo prijatelji i upoznao me je sa svojom porodicom. Sa istinskom pažnjom je preslušavao moje nove pesme“ kazao je Dečak.

U predvorju HNK postavljena je Knjiga sećanja u koju su mnogi upisali svoje poslednje pozdrave Masimu Saviću.

Ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, građani do sutra imaju mogućnost da se oproste od omičjenog muzičara paljenjim sveća i polaganjem venaca.

Masimo Savić je preminuo 23. decembra nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu.

Sahrana je zakazana za 3. januar u Gradskom groblju Zadar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.