U trendu

Održana komemoracija povodom smrti Vojislavu Vučiniću

BEOGRAD – Komemorativni skup posvećen filmskom posleniku Vojislavu Vučiniću (1938-2019) održan je u Jugoslovenskoj Kinoteci.

Pred brojnim poštovaocima, govorili su njegovi prijatelji i saradnici.

„Sa setom ljubavlju i iskrenim poštovanjem prisećam se dana kada smo se upoznali na 6. spratu Doma omladine u ćaskanju i dogovoru za ondašnja davno zaboravljena VHS izdanja filmova, u dugom nizu onih koje si otkrivao i nesebično dovodio na festival. Filmova koji su otkrivali neke daleke svetove kroz skromni maleni prozor otvarajući široki pogled u svet, ovakvim kavim si ga stvorio i zauvek obeležio 25 godina Festivala autorskog filma“, rekao je između ostalog Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma.

Miroljub Stojanović je u ime Filmskog centra Srbije i u svoje lično ime zahvalio Vojislavu Vučiniću na svemu što je učinio za srpsku i jugoslovensku kinematografiju.

Mladi reditelj Marko Grba Singh je istakao da kada priča o Voji, prepliću mu se profesionalna i lična sećanja.

„Divim se njegovoj hrabrosti da u najteža i suluda vremena oformi nešto sa nazivom ‘Pogled u svet’, filmski festival koji opstaje i raste iz godine u godinu, iz decenije u deceniju i formira mnoštvo mladih autora, ukazivajući im da u svetu postoje raznolike vizije i kreacije, nesebično im ustupajući bogat program i širok spektar filmova“, rekao je Stanković.

Poznati reditelj Srdan Golubović naveo je da Vojislav Vučinić nikada nije isticao svoj doprinos, zasluge i značaj, a da je ostavio ogroman doprinos.

„Počeo je kao prevodilac u ‘Avala filmu’, radeći na čuvenom filmu ‘Dugi brodovi’, kasnije je radio u ‘Jugoslavija filmu’, bio je zadužen za međunarodnu saradnju, a potom je bio i dugogodišnji direktor ‘Jugoslavija filma’ koji je tada predstavljao naš film u svetu. Voja je sarađivao sa Sašom Petrovićem, Dušanom Makavejevim, kasnije Kusturicom, Paskaljevićem, Šijanom“, kazao je Golubović i dodao da je kao direktor „Jugoslavija filma“ Vojislav Vučinić je 1994. godine osnovao Festival autorskog filma „Pogled u svet“.

Festival je nastao u vreme izolacije, sankcija i mraka, u godini kada se nije održavao Fest i predstavljao je jedan od retkih prozora u svet koji smo tada imali, podsetio je Golubovic.

Naveo je i da je to bilo u gradu koji je samo 5, 6 godina pre toga bio živa i snažna kulturna prestonica.

„Voja je ovaj festival osmislio i osnovao sa svojim prijateljem i kumom Slobodanom Novakovićem, a naziv festivala je bio vapaj poniženog i zaboravljenog grada. Njih dvojica su bili vizionari i u to vreme su se vratili ideji autorskog filma – snažnom stavu, autentičnosti i posebnosti filma kao umetnosti. Zbog toga, festival je nastao kao otpor komercijalnom filmu i kulturi i potrebi da se sačuva autentičnost filmskog jezika i filma kao umetnosti. Festival autorskog filma je za mene bio najvažniji i najveći događaj, a filmovi i autori koje sam tu gledao i otkrivao su presudno uticali na moj gledalački, a kasnije i umetnički pogled na svet“, kazao je Golubović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.