U trendu

Održana promocija knjige o Karli Frači na Sajmu knjiga

BEOGRAD – Promocija srpskog izdanja autobiografije poznate primabalerine Karle Frači „Korak po korak. Moja priča“ održana je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na štandu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u Hali 4.

Na promociji koja je izazvala veliku panju publike govorila je Aja Jung, srpska baletska umetnica i koreograf, osnivač i umetnička direktorka Beogradskog festivala igre, koja je bila inicijator da se ova knjiga prevede i objavi u Srbiji, a takođe je bila zadužena i za stručnu lekturu.

Razgovor je vodio direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberto Činkota, a u publici se našao veliki broj zainteresovanih posetilaca među kojima je bio i pozorišni reditelj Nebojša Bradić, nekadašnji ministar kulture i upravnik nekoliko pozorišta u zemlji.

Srpsko izdanje autobiografije o Karli Frači je prvo izdanje te knjige na stranom jeziku, van Italije.

Kako je Aja Jung izjavila „Karla Frači na žalost nikada nije igrala u Jugoslaviji i Srbiji“

„Jedina prilika kada je došla u Beograd i Srbiju bila je 2015. godine, kada je došla da otvori Beogradski festival igre u Sava centru“ kazala je Jung i dodala da je tada bio dogovor sa Karlom Frači da njeno obraćanje bude veoma kratko i na engleskom jeziku, ali je ona u poslednjem trenutku odulučila da se obrati na italijanskom jednim dugim govorom, posle koga je dobila ovacije u prepunoj sali Sava centra.

Govornici su istakli i zanimljive detalje iz karijere Karle Frači, saradnju sa Nurejevim, kako je otkriven njen talenat, na koji način se zalagala da ima svoju porodicu iako je bila profesionalna balerina, kako je nastupala u malim mestima u Italiji da bi svima približila balet.

Posebno je zanimljivo to što je Aja Jung osmislila poznati beogradski kafe koji se zove „Frači“ i za koji Karla nije verovala da postoji takvo mesto u Srbiji, sve dok nije došla 2015. u Beograd i tu popila kafu iz šoljica koje su nosile njeno ime i imale na sebi malu baletsku cipelu.

Aja Junng napominje da je Autobiografija Karle Frači fantastičan vodič o želji, volji, upornosti i neodustajanju od ostvarenja svojih snova za svakog mladog igrača, za svaku devojčicu i dečaka koji žele da stupe na scenu, da jednog dana budu muzičari, igrači, glumci…

Autobiografiju Karle Frači „Korak po korak. Moja priča“ izdao je Beogradski festival igre zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Autobiografiju na italijanskom jeziku „Pašo dopo pašo. La mia storia“ izdala je izdavačka kuća Mondadori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.