U trendu

Onlajn koncert „Zoran peva Arsena“ 13. marta u Ljubljani

LJUBLJANA – Muzički projekat „Zoran peva Arsena“, prema ideji i koncertnom izvođenju slovenačkog kantautora Zorana Predina, biće održan onlajn 13. marta u Cankarjevom domu u Ljubljani, kao posveta nedavno preminulom džez gitaristi Damiru Kukuruzoviću.

Istoimeni album obrada pesama Arsena Dedića objavila je kuća Croatia Records 2019. godine, a Predin je sa poznatim gitaristom održao turneju koncerata povodom promocije značajnog projekta, gde su obuhvatili i zapažen nastup u beogradskoj Kombank Dvorani.

Damir Kukuruzović preminuo je u 46. godini od posledica virusa kovida u decembru 2020, i smrt jednog od najboljih svetskih gypsy swing gitarista prekinula je promo turneju albuma “Zoran peva Arsena”.

Na želju Predina, Damirove supruge Marijane i Damirovog “Đango Benda”, sa mladim Kukuruzovićevim naslednikom – gitaristom Jurajem Markačem, turneja se nastavlja premijernim online koncertom 13. marta iz Cankarjevog doma u Ljubljani.

Album predstavlja dirljivu posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, koji je izazvao veliko interesovanje u zemljama bivše SFRJ i od izlaska se nalazi na prvim mestima po prodaji, prema izveštaju Croatia Records.

Platforma za gledanje biće aktivna nedelju dana pre koncerta, a ulaznice se mogu kupiti na sledećem linku: .

Predin i Arsen Dedić su godinama negovali veoma blisko prijateljstvo, a Zoran je velikog autora osećao i kao mentora, starijeg brata, srodnu poetsku dušu.

Upravo zato, nakon velikog uspeha albuma “Matija svira Arsena” Matije Dedića, nastala je ideja za album “Zoran pjeva Arsena”.

Predin je odabrao 12 pesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, u saradnji i produkciji sa Damirom Kukuruzovićem i njegovim sastavom Đango Group.

U novim aranžmanima violinista Brune Urlića iPredina, Arsenovi klasici su dobili novi stil kao što su – “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Pamtim samo sretne dane”.
Album je u stilu svetskih zvezda Leonarda Koena i Vaya con Dios.

Na četiri pesme gost je upravo uspešan džez pijanista Matija Dedić, koji je svojom veštinom tim pesmama pružio potrebnu autentičnost.

Predin i Matija već sarađivali na dva zapažena albuma u nastavcima – “Tragovi u sjeti” i“Tragovi u sjeti 2”.

Matija Dedić je nedavno gostovao na koncertu u okviru 36. Beogradskog jaž festivala u duetu sa Vlatkom Stefanovskim, na sceni Kombank Dvorane.

Predin osim ove turneje 2019. čest je gost Beograda, i pre ovog nastupa održao je koncert svog benda “Lačni Franz” u Domu omladine 2017, kao i solo nastup na Kolarcu 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.