U trendu

Opera „Trubadur“ sutra u SNP u novom ruhu

NOVI SAD – Jedna od najpopularnijih opera Đuzepea Verdija “Trubadur” u novom ruhu ponovo će se igrati sutra veče od 19 sati na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U godini velikog jubileja – 120 godina od smrti velikog kompozitora – Opera SNP počast odaje Verdijevom romantičarskom trilogijom – “Trubadur”, “Travijata”, “Rigoleto” i to u prva tri meseca ove godine.

Upravo je “Trubadur” prva opera na repertoaru, ali u sasvim novom izdanju.

„Kako smo u prošlosti ostvarili izuzetnu saradnji sa rediteljem Aleksandrom Nikolićem u dve predstave, odlučili smo se za modernije čitanje Trubadura uz tradicionalnu Verdijevu operu. Nikolić je ekspert u spajanju tradicije i potreba savremene publike“, objašnjava direktor Opere SNP Aleksandar Stankov.

Libreto za ovu popularnu Verdijevu operu napisali su jedan od najpoznatijih pisaca – libretista tog doba Salvatore Kamarano, potomak stare napuljske porodice dramatičara, slikara, muzičara i glumca, i napuljski pesnik Leone Emauele Bardare.

Verdi je u Trubaduru duboko zahvatio u dramu i muzički karakter likova gledajući u svojim operskim junacima najpre ljude, čoveka sa svim njegovim dobrim i lošim osobinama, a upravo su to nijanse koje svojom obnovom ove predstave ističe reditelj Nikolić.

„Trubadur govori o tome da mora da se pronađe pomirenje istinsko u srcu, način da se živi zajedno ili sledi opšta destrukcija“, poručuje Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.