U trendu

Orhan Pamuk pod istragom zbog navodnog vređanja Ataturka

ANKARA – Švedska akademija koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost saopštila je danas da prati slučaj protiv turskog Nobelovca Orhana Pamuka, koji je pod istragom zbog navodnog vređanja osnivača moderne Turske u svom najnovijem romanu.

Švedska akademija je u kratkom saopštenju izrazila očekivanje da će Turska poštovati svoje međunarodne obaveze i potvrdila da prati „tretman“ koji u Turskoj ima Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, prneo je AP.

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv Orhana Pamuka ranije ove godine nakon što je jedan advokat iz Izmira u zapadnoj Turskoj optužio pisca da je u svom najnovijem romanu „Noći kuge“ uvredio osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, a što je u suprotnosti sa zakonima koji štite sećanje na oca Turske nacije.

Istraga je prvobitno rezultirala odlukom da se ne pokreće krivični postupak, ali je advokat uložio žalbu na tu odluku i istraga je ponovo otvorena.

Orhan Pamuk i njegova izdavačka kompanija Japi Kredi Jaincilik demantovali su da se u romanu vređa Mustafa Kemal Ataturk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.