U trendu

Otvoren 27. Festival autorskog filma

BEOGRAD – Festival autorskog filma – FAF u svom 27. izdanju otvoren je sinoć u Beogradu dodelom nagrade za životno delo reditelju Goranu Markoviću, kao i premijerom američkog filma “Francuske depeše” (The Frenć Dispatć) reditelja Vesa Andersona.

Manifestacija umetničkog nezavisnog filma ove godine nudi na svom repertoaru tokom osam dana čak 86 filmova kroz osam festivalskih celina, a trajaće do 3. decembra u 11 bioskopa Beograda i prvi put u 10 gradova širom Srbije.

Na svečanom otvaranju u Kombank Dvorani, obratio se direktor festivala Igor Stanković, koji je pozdravio ljubitelje dobrog filma i pre svega autorskog filma.

Stanković je napomenuo da FAF polako zauzima poziciju možda i najznačajnijeg filmskog festivala u Beogradu, na šta je veoma ponosan.

Direktor festivala zahvalio je svim prijateljima i partnerima festivala, kao i bioskopskim salama u kojima se ove godine održava FAF i istakao podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Beograda, Fonda “Kreativna Evropa”, francuskog kanala “TV 5 Monde” i mnogih drugih institucija.

„Odvažan, nepredvidiv, iracionalan i začudan autorski svet 27. Festivala nudi nam zavidnu količinu antitela za virus nove nerealnosti u kojoj smo se našli“, Stanković je citirao umetničkog direktora Srđana Vučinića i pozvao ga da se pridruži na bini zajedno sa selektorom Stefanom Ivančićem.

Vučinić je publici ponudio kratku i duhovitu šetnju kroz ovogodišnji program i kroz originalne igre reči predstavio je sve najznačajnije filmove putem njihovih naslova, kao bogatu i raznoliku selekciju 27. FAF-a.

„Živimo u trenutku u vremenu kada je film istisnut iz bioskopa. U mraku bioskopske sale danas retko vlada tišina, jer sadržaj koji je okupirao redovne bioskopske repertoare najčešće je irelevantan. Zbog toga je Festival autorskog filma jedinstven događaj“, rekao je Stefan Ivančić i pozvao publiku da u narednih sedam dana kolektivno gleda svetove koje će jedino moći da doživi na ovom festivalu.

Takođe, Ivančić je podvukao da autori sa filmovima na ovoj manifestaciji kroz 27 godina postojanja imaju ambiciju da menjaju svet, a jedan od najvažnijih i verovatno najboljih autora sa kraja 20. veka, po njegovim rečima, bio je iranski režiser Abas Kjerostami (1940-2016), čija su kultna ostvarenja od samog početka FAF-a bila prisutna u svojim edicijama.

Predsednik saveta festivala Srdan Golubović i selektorka Maša Seničić, predstavili su dobitnika nagrade za životno delo reditelja Gorana Markovića, koji je zvanično proglasio ovo izdanje festivala otvorenim.

“Goran Marković je reditelj čiji su filmovi snažno odredili način na koji gledamo Beograd i način na koji čitamo prepoznatljive mikrokosmose unutar našeg društva“, definisali su lik i delo laureata.

Neobična filmska priča “Francuske depeše” najnoviji je projekat jednog od najoriginalnijih filmskih autora Vesa Andersona, svetskoj publici prepoznatljivog po mnogim nezaboravnim delima (“Grand Budapest hotel”, “Rushmore”, “The Darjeeling Limited”, “The Royal Tanenbaums”).

U prepoznatljivom maniru reditelj je svojim delom na otvaranju FAF-a ovaj put u svom autorskom prosedu stvorio filmsko ljubavno pismo profesiji novinarstva.

Svojevrsni omnibus ili mozaik pripoveda mnoge avanture kroz izvanredan serijal filmskih žurnala kao oživljene dramatizacije objavljenih reportaža i članaka američkog magazina „The Frenć Dispatć Magazine“ u fiktivnom gradiću Francuske 20. veka.
Multimedijalni film je sniman delimično u crno beloj tehnici, onda se pretvara u snažan kolorit, da bi se ponovo vratio u crno belo koje se spaja ili meša sa bojama.

Takođe, delimično se novi film pretvara i u animirano ostvarenje, jer je Anderson autor i veoma cenjenih dela tog žanra i tehnike ( “Isle of Dogs”, “Fantastic Mr. Fox”).

Film je tako realizovan da se bukvalno prati u jednom dahu, kao fragmentarni muzički video spot iz nekoliko izuzetno dinamičnih i napetih celina, u formi stripa, grafičke novele ili dramatizovanog atraktivnog pozorišta.

Ves Anderson je izgleda i nadmašio sebe u novom projektu, koji je bio veliki izazov i predan rad uklopiti toliko različitih slučajeva i novinarskih priča, koje se stapaju u jedinstvenu celinu.

Festival će imati svoje programe ukupno u 11 sala Beograda.

Pored tradicionalnih lokacija u prestonici, publika će 27. FAF moći da isprati u 10 gradova – u Novom Sadu, Leskovcu, Nišu, Boru, Smederevu, Požarevcu, Subotici, Lazarevcu, Jagodini i Bačkoj Palanci.

Regionalne premijere na FAF-u će imati debitantska ostvarenja „Kelti“ Milice Tomović (Srbija),„Elegija lovora“ Dušana Kasalice (Crna Gora i Srbija), kao i „Deset u pola“ Danisa Tanovića (BiH i Turska), dokumentarci „Gospodin“ Mladomira Puriše Đorđevića i na zatvaranju 3. decembra – „ŽŽŽ – Žurnal o Želimiru Žilniku“ Janka Baljka, uz prisustvo autora i čuvenog reditelja o kome je film.

Grand Prix Festivala „Aleksandar Saša Petrović“ osvojiće najbolji film iz Međunarodnog takmičarskog programa, a tu su i ostale nagrade – za najbolji scenario „Gordan Mihić“ i za najsinematičniju sekvencu – „Vlada Petrić“ u čast Slavka Vorkapića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.