U trendu

Otvoren 58. Beogradski međunarodni susret pisaca

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je danas 58. Beogradski međunarodni susret pisaca, jednu od najvažnijih i najdugovečnijih književnih manifestacija u Srbiji i regionu.

Vesić je istakao da je za Grad Beograd ta manifestacija jedna od najznačajnijih i da je zbog toga zajedno sa Udruženjem književnika zvaničan organizator.

On je rekao da je Skupština Grada Beograda na prošloj sednici donela odluku o osnivanju dve književne nagrade, koje će se dodeljivati u januaru i februaru na osnovu konkursa Biblioteke grada Beograda.

Naveo je da je konkurs za ovu godinu već raspisan, a da će se dodeljivati „Beogradski pobednik“ za najbolji roman i nagrada „Duško Radović“ za dečju književnost.

„Na ovaj način smo pokazali koliko nam je književnost važna. Nagrada je finansijski najveća u Srbiji, a da li će biti i najkredibilnija zavisi od žirija koji će potpuno samostalno donositi odluke bez ikakvog uticaja biblioteke ili grada“, rekao je Vesić na otvaranju u Konaku kneginje Ljubice.

Vesić je istakao da je Zavod za zaštitu spomenika grada angažovan na projektu rekonstrukcije Piroćančeve kuće u Francuskoj 7, gde se nalaze prostorije UKS-a.

„Kada projekat bude završen, počeće i restauracija tog objekta kako bi bio pravi dom pisaca“, najavio je Vesić.

Dodao je i da se razmatra o rspisivanju konkursa za izradu spomenika važnim srpskim piscima, Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Vasku Popi.

„Tako da se nadam da ćemo u narednih godinu i po imati ta četiri spomenika piscima koji su zadužili našu kulturu i društvo“, rekao je on.

Zamenik gradonačelnika rekao je i da je san Grada Beograda da se napravi kuća srpskih pisaca u kojoj bi, kaže,mlade generacije mogle da vide radne sobe srpskih pisaca, digitalizovane rukopise, ali bi to bilo i mesto za književne večeri i događaje.

Direktor Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković rekla je da je ovo godina u kojoj se proslavlja 60 godina od Nobelove nagrade koja je dodeljena Ivi Andriću, a čiji se legat i muzej nalaze u sastavu Muzeja Grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.