U trendu

Otvoren četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

NOVI SAD – Četvrto izdanje Kaleidoskopa kulture otvoreno je sinoć u prostoru Kreativnog distrikta u Novom Sadu, a u naredna četiri dana biće upriličeno više od 40 programa u okviru uvoda u prestojećih pet nedelja predstavljanja pet vrsta umetnosti.

Svečanom otvaranju prve večeri prisustvovali su i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador SAD Entoni F. Godfri, dok će ambasador Belgije Adam Kun večeras otvoriti izložbu „Stripom kroz Belgiju“.

Nakon audio-vizuelnog performansa ispred nekadašnje Fabrike koji je u fokus stavio mlade novosadske učenike i 30 volontera Evropske prestonice kulture, kojim je ilustrovana istorija nekadašnjeg Velikog Limana, kapije su otvorene i posetioci su već tokom prve večeri uživali u programima domaćih, regionalnih i evropskih umetnika.

Posetioci su u Kreativnom distriktu imali prilike da pogledaju postavke „Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva“ i „Enter the MetaClub“ Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta u okviru CGA konferencije, kao i da se upoznaju sa radovima nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića.

Prvo veče Kaleidoskopa obeležio je i nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kojem učestvuju studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom „Vrt“.

Pored toga, program prve večeri 48. INFANT-a otvoren je kabaretskom monodramom Zijaha Sokolovića „Međuigre 0-24”, nakon čega je izvedena predstava „Pošta“ Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, dok su u okviru Filmskog festivala „Obnova“ prikazani filmovi „Varljivo leto ’68“ i „Uprkos magli“.

Muzički deo programa činili su nastupi beogradskog sastava Repetitor i Di-džej Novaka.

Programi u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture nastavljaju se do 5. septembra, a među njima se ističu izložba mladih umetnika iz austrijske galerije iz Sankt Peltena „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“, performans „Nestabilan“ cirkuskog umetnika Nikole Frezo, novosadska premijera filma „Toma“, kao i projekcije filmova „Maratonci trče počasni krug“ i „Lepota poroka“.

Pored toga, biće upriličene i stručne tribine u okviru CGA konferencije, predstava „Grand hotel“ pozorišta Madlenianum, plesni performans „Spektakl“ Studija za suvremeni ples iz Zagreba, kao i brojni drugi sadržaji.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, ali je obavezno poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar