U trendu

Otvoren festival „Naši dani“ u Srpskom narodnom pozoristu

NOVI SAD – Predstavom „Zaljubljeni Šekspir“ Beogradskog dramskog pozorišta, sinoć je otpočelo drugo izdanje mini festivala „Naši dani“ u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, saopštili su organizatori.

Publika se u dva sata zajedno sa Šekspirom suočavala sa njegovom parališućom umetničkom blokadom, njegovom novom ljubavi i inspiracijom ali i tužnom sudbinom da će ta ljubav iščeznuti.

Glumac Aleksandar Radojičić koji tumači ulogu lorda Vaseksa istakao je značaj ovakve saradnje kao i da će ova predstava biti dobra preporuka za neka naredna gostovanja u Novom Sadu.

„Mislim da je ovakav vid saradnje od velikog značaja, ne samo za BDP već za pozorišta iz Srbije i celog regiona. Razmena predstava i to što publika u Novom Sadu može da vidi beogradske predstave i obnuto kao i druženje, saradnja, posmatranje kako se radi u drugim pozorištima, veliko je za nas iskustvo i značajno je, a mislim da je i za publiku super, da vide nešto novo, neke nove glumce koje nemaju priliku svakog dana da gledaju. Drago mi je da predstavu „Zaljubljeni Šekspir“ imamo priliku da odigramo pred novosadskom publikom“, rekao je Radojičić.

Sa njim se slaže i direktor Drame SNP-a Milovan Filipović koji je rekao da je za novosadsku publiku važno da pogleda neke naslove, zanimljive beogradskoj publici ali isto tako i publici iz drugih većih gradova regiona.

„Mi smo pokrenuli festival da bismo našoj publici pokazali to što rade druga značajna pozorišta u državi, a i da bismo naš repertoar mogli da pokazujemo publici iz drugih gradova. Sam rezultat prvog festivala nam je pokazao da su Naši dani projekat koji bi trebalo pažljivo razvijati, i već ove godine uz BDP, Novosadsko pozorište pridružila su nam se pozorišta iz Makedonije, Hrvatske i BiH“, istakao je Filipović.

Već večeras publika može pogledati predstavu „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, koja je prošlogodišnji pobednik Bitefa, dok će poslednjeg dana festivala, 18. maja biti odigrana predstava „Demokratija“ Veljka Mićunovića.

Mini festival „Naši dani“ nastaviće se početkom oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu kada će Srpsko narodno pozorište beogradskoj publici predstaviti svoje naslove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.