U trendu

Otvorena izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“

BEOGRAD – Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“ istoričara Marka Perića otvorena je danas u Galeriji Istorijskog arhiva.

Izložba prati razvoj teritorijalne heraldike, heraldičkih i pseudoheraldičkih obeležja (grbova, zastava, abmlema) koja su tokom istorije korišćena da simbolizuju grad Beograd i njegove opštine.

Direktor Istorijskog arhiva Dragan Gačić izrazio je veliko zadovoljstvo što se ovakva izložba predstavlja u Arhivu i objasnio je da je ona jedina ove sezone jer su se depoi rekonstruisali, te je i zahvalio Gradu na izdvojenim sredstvima za očuvanje tog zdanja.

Najvažniji izvor u pripremi izložbe bio je legat Dragomira Acovića, osnivača i dugogodišnjeg predsednika srpskog heraldičkog društva „Beli orao“.

„Pitanje grba je osnovno pitanje identiteta. Preko grba prepoznajete onoga koga on predstavlja. Više od 60 godina se bavim njima“, kazao je Acović.

Prema njegovim rečima, Beograd je uvek bio u potrazi za identitetom, „grad onih koji su odnekud došli“.

Podsetio je Acović i da pored originalnih dokumenata, skica, crteža i projekata iz legata, na izložbi je predstavljena i starija građa, prvenstveno dokumentacija iz fonda Opštine grada Beograda koja se odnosi na konkurs za novi gradski grb koji je održan 1931. godine, a na kome je pobedio rad Đorđa Andrejevića Kuna.

„To je bio redak trenutak kada je Beograd formalno osvojio svoj grb. Međutim, 1992. primetilo se da nešto s grbom ne funkcioniše, tada je i otpočeo proces identifikacije gradskih opština koje nisu imale svoje grbove“, kazao je legator i apelovao na sve da se vise upoznaju sa grbovima, dakle sa svojim identitetom.

Gradonačelnik Zoran Radojičić istakao je važnost istorije i Istorijskog arhiva koji je čuva, parafrazirajući Cicerona i Čerčila koji je kazao da se „istorija ponavlja, a svaki put kada se vrate greške plaćaju se skuplje“.

„Moramo ulagati u ovakve institucije da bi Beograd i njegovi građani učili iz iskustva svoje istorije kroz činjenice koje Arhiv čuva“, kazao je gradonačelnik.

On je ukazao i na to da grbovi sadrže mnoge poruke o identitetu, društvenim i istorijskim prilikama.

„Na grbu Beograda nalaze se simboli koje svi mi nosimo u sebi. Dve velike reke simbolizuju naš grad, kao I tvrđava, tu je i dvoglavi orao koji simbolizuje srpstvo, kao i simboli pobede u ratovima koji govore da smo slobodarski grad, hrabar grad koji je uvek znao da izvojuje pobedu“, istakao je Radojičić dodajuči da svako ko prepoznaje ove simbole u sebi je „pravi Beograđanin odakle god došao.“

Postavka „Grbovi Beograda i beogradskih opština“ je podeljena u dve celine.

Prvi deo posvećen je istorijatu grba Beograda i njegovom razvoju od doba vladavine despota Stefana Lazarevića, preko turske i austrijske vlasti, do različitih grbova i amblema koje je Beograd koristio kao glavni grad novovekovnih srpskih i jugoslovenskih država.

Drugi deo posvećen je razvoju moderne srpske teritorijalne heraldike i njenoj primeni u uspostavljanju simbola za 17 beogradskih opština.

Izložba se može pogledati u galeriji Istorijskog arhiva Beograda do kraja januara, a ulaz je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.