U trendu

Otvorena izložba Miodraga Tabačkog u SANU

BEOGRAD – Izložba „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada“ otvorena je večeras u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademike nauka i umetnosti (SANU), gde će trajati do 13. maja.

Izložbu je otvorio doskorašnji predsednik SANU Vladimir S. Kostić koji je podsetio na „impresivni stvaralački napor“ Tabačkog i napomenuo da je pred posetiocima „radost za one koji umeju da se raduju“.

Kostić je rekao da je scenografija koju je radio Tabački „umetnička kreacija koja dopunski obavezuje sve u postupku rađanja predstave“.

Tabački je zahvalio svima u ispunjenom prostoru galerije što su došli na proslavu 50. rođendana njegovog scenografskog rada, a iznad svega pozorištima koja su ga angažovala, kao i piscima, kompozitorima, rediteljima, koreografima, glumcima i drugima.

„Hvala svima koji su mi omogućili da se bavim ovim poslom koji je čitav moj život“, rekao je umetnik.

Tabački je rekao Tanjugu da se nada da nije na kraju radnog veka, jer upravo kreće da radi neke nove projekte.

„Znači mi da se osvrnem na ono što sam radio ne bih li nastavio istim žarom i rezultatima dalje“, rekao je Tabački.

Prema njegovim rečima, svaka nova predstava je pođednako uzbudljiva i teško mu je da se seti nečega što je bilo zanimljivije od ostalog što je radio.

Scenograf i kostimograf, univerzitetski profesor i dopisni član SANU Tabački, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za predstave u Srbiji i inostranstvu, a izložba na 50 panoa, za svaku godinu rada, predstavlja najznačajnije rezultate njegovog rada.

Prikazane su fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima, uz crteže, slike i video snimke predstava.

Kako je najavljeno, Tabački će se predstaviti 12. aprila predavanjem iz ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas” u Svečanoj sali SANU, gde je 19. aprila naučni skup „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.