U trendu

Otvorena izloĹžba „Moderna“ u Legatu Petra Lubarde

BEOGRAD – IzloĹžba „Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata“ otvorena je večeras u Legatu Petra Lubarde na Dedinju, a povodom obeleĹžavanja 15 godina od osnivanja.

Izložbu, koja će trati do kraja ove godine otvorio je gradonačelnik Zoran Radojičić.
V.d. direktora ove ustanove Filip Rosić kaže da se nada da će legat Petra Lubarde biti primer i za obnovu drugih legata.
Na ovoj izložbi izložen je Izbor iz svih legata zbirki o kojima se stara Kuća Legata.
Autor i kustos izloĹžbe Dina Pavić, istoričarka umetnosti, odabrane radove iz kolekcije Kuće legata smestila je u tri celine – portreti, promene i procesi i u nekoliko priča čije su teme zaokupirale umetnike, a koje za okosnicu imaju ideju modernosti.

Moderna je uzeta kao vremenski okvir i umetničko nasleđe odnosno iskustvo koje je pratilo rad umetnika čija su dela izložena.
IzloĹžbu čine radovi Olge Jevrić, Olge Jančić, Nedeljka Gvozdenovića, Riste Stijovića, Save Ĺ umanovića, Petra Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Petra Dobrovića, Milenka Ĺ erbana, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Zore Petrović, Ljubice Cuce Sokić…

IzloĹžbu će pratiti predavanja o pojedinačnim legatima, filmovi o darodavcima i slikarima zastupljenim na izloĹžbi, stručna vođenja kroz postavku, radionice za decu…

Na taj način Kuća legata želi da podseti stručnu i širu javnost na značaj umetnika o čijim se delima stara, ali i na značaj institucije legata, ističući nekoliko njegovih aspekata: pretvaranje privatnih u javne zbirke, ulogu darodavca, očuvanje i prezentacija kulturne baštine, ali i važnost legata kao nezaobilaznog predmeta istorijsko-umetničkih i muzeoloških proučavanja.

Misija Kuće legata je da se predstave umetnici i darodavci Kuće legata, promoviše institucija legata u Srbiji i skrene pažnja na značaj legata za nacionalnu istoriju umetnosti, uz širenje opšteg znanja o najznačajnim ličnostima naše kulturne istorije.

Realizaciju izloĹžbe su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.