U trendu

Otvorena renovirana zgradu Gradske biblioteke

u Rumi

RUMA, 19. septembar (Tanjug) – Renovirana zgrada Gradske biblioteka „Atanasije Stojković“ otvorena je danas u Rumi, a otvaranju je prisustvovala potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Gojković je naglasila da je ovo važan događaj za ovaj grad, ali i čitavu kulturnu scenu ovog dela naše zemlje, jer su jačanje kulture čitanja, povećanje smeštajnog prostora i programskih celina biblioteka bitan deo kulturne politike koju sprovodi resorno Ministarstvo.
„Ulaganje u novu zgradu biblioteke i završetak radova na istoj, dobar su primer i ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije kako da iskoriste postojeću infrastrukturu koja sticajem različitih okolnosti nije bila u funkciji“, rekla je Gojković i istakla da je rekonstrukcijom i obnovom ovog mesta u isto vreme učinjen značajan korak u zaštiti dragocenog knjižnog fonda i spasen od propadanja objekat koja ima nemalu arhitektonsku vrednost.

Gojković je podvukla da je briga o kulturnom nasleđu, čiji je važan deo naše bibliotekarstvo, izuzetno značajna u savremenom dobu, obeleženom snažnim tehnološkim napretkom i bržim tempom života.

„Između ostalog, takva realnost ostavlja manje vremena i za čitanje u odnosu na neka ranija razdoblja ljudske istorije. Svima nama koji se bavimo kulturom: Ministarstvu, Pokrajinskom sekretarijatu, lokalnoj samoupravi, zaposlenima u ustanovama i institucijama, pojedincima, jedan od glavnih zadataka mora biti afirmacija kulture čitanja. Pisana reč je održala naš narod i u najtežim trenucima, i zato je jako važno da hramovi knjige, kakav je ovaj u Rumi, budu adekvatno opremljeni u svakom smislu“, naglasila je ministarka kulture i informisanja.

Ministarka je rekla da je na ovogodišnjem konkursu, Ministarstvo opredelilo i sredstva za zamenu sedišta i poda u Velikoj sali Kulturnog centra i da su putem više konkursa u oblasti zaštite kulturnog nasleđa obezbeđena sredstva za opremanje depoa, digitalizaciju i izložbe u Zavičajnom muzeju Ruma.

„Nadam se da će gradonačelnica Aleksandra Ćirić i njen tim imati dobar projekat i za naredni konkurs „Gradovi u fokusu“ kako bismo zajedničkim snagama uspeli da u potpunosti izađemo u susret potrebama i zahtevima građana Rume kada je reč o kulturi“, izjavila je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je naglasila da je u skoro svim lokalnim samoupravama u značajnoj meri poboljšana kulturna infrastruktura, a da je to, na prvom mestu, rezultat decentralizacije kulturne politike, koja je među prioritetnim načelima Ministarstva.

„Velika je stvar što svi zajedno možemo da se pohvalimo ovom lepom i funkcionalnom bibliotekom. Sigurna sam da će ovo biti mesto na kome će mnogobrojni ljubitelji knjige pronaći svoju oazu sreće, kao i da će ova obnovljena zgrada postati jedno od najvažnijih mesta i simbol kulturnog života u Rumi“, naglasila je Gojković i zaključila da je u skoro svim lokalnim samoupravama u značajnoj meri poboljšana kulturna infrastruktura, a da je to, na prvom mestu, rezultat decentralizacije kulturne politike, koja je među prioritetnim načelima Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.