U trendu

Ovacije za Beogradsku filharmoniju u Mariboru

BEOGRAD – Stajaće ovacije ispratile su sinoć Beogradsku filharmoniju, Nareka Haknazarijana, super-stara na violončelu i dirigenta Hauarda Grifitsa, u mariborskoj Sali Union, saopštili su iz Filharmonije.

Publika željna beogradskog orkestra nagradila je dugim aplauzima muzičare koji su izvodili dela Čajkovskog i Dvoržaka.

„Odlasci na turneje su uvek specijalni, a za mene je posebna čast prilika da predvodim Beogradsku filharmoniju, orkestar koji mnogo volim i koji predstavlja Srbiju i Beograd u najsjajnijem svetlu. Održali smo zaista fantastičan koncert, orkestar je pokazao sve svoje snage i svirao odlično, a kući treba da idu ponosno uzdignute glave. Bila je ovo fantastična poruka svima koliko je Beogradska filharmonija vrhunski i izuzetan orkestar“, rekao je dirigent Hauard Grifitis, dugogodišnji saradnik Filharmonije.

Orkestar je koncert započeo burno uz „Buru“ Čajkovskog, a potom je fenomenalni Narek Haknazarijan izveo pravi „rokokon-rol“, magično odsviravši Rokoko varijacije istog kompozitora.

Publika je skandirala nakon njegove uzbudljive, virtuozne ali i krajnje zabavne interpretacije, nakon koje je Narek priredio nesvakidašnji ugođaj.

Na bis je odsvirao kompoziciju Đovanija Solime uz koju je i pevao, ostavivši publiku bez daha.

„Prvi put sam u Sloveniji, oduševljen sam njenim prirodnim lepotama i šarmom Maribora. Sala Union je odlična, udobna, izuzetne akustike i estetike. Veoma sam radostan da sam gostovao sa mojom voljenom Beogradskom filharmonijom i nadam se da je ovo tek prvi put da zajedno nastupamo van Beograda“, rekao je violončelista Narek Haknazarijan.

Uvek rado viđena u regionu, pogotovo nakon što je inicirala čuveni ciklus koncerata Pika – Točka- Tačka kojim je povezala Slovenačku i Zagrebačku filharmoniju, Beogradska filharmonija je u Mariboru gostovala prvi put.

Finale večeri je bilo uz raskošnu Simfoniju broj 7, A. Dvoržaka, a publici nije bilo dovoljno uživanja u najavljenom repertoaru, pa je orkestar je na bis odsvirao Mađarsku igru J. Bramsa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.