U trendu

Pantelić o dobitnicima Beogradskog pobednika, producentu ruskog filma

BEOGRAD – Umetnički direktor FEST-a i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je danas da je u takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja tog filmskog festivala 17 ostvarenja i da je žiri nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji film i ulogu počeo da gleda filmove.

Ako bi mogao da odabere jedan film sa ovogodišnjeg FEST-a, Pantelić za Tanjug kaže da bi to bio marokanski „Prokleti ne plaču“ koji se premijerno prikazuje i otvara takmičarski program, i imaće samo tri projekcije, a drugi je film „Preživljavanje dobrote“ koji će obeležiti aktuelni Berlinski filmski festival.

Dobitnici počasne nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su režiser Lordan Zafranović i producent Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, kojima su nagrade dodeljene sinoć, a druga dva međunarodna pobednika stižu sutra u Beograd, glumci Barbara Sukova, muza Rajnera Vernera Fasbindera i Udo Kir, rekao je Pantelić za Tanjug.

Sukova i Kir na ovom FEST-u predstavljaju svoje nove filmove, Kir glumi u filmu „Moj komšija Adolf“, a Sukova glumi Galu, ženu Salvadora Dalija u filmu „Dalilend“, koji se prikazuju u okviru programa FEST klasik.

Dodao je da je Kir tražio da se prikaže film u kojem je ostvario prvu mušku ulogu, u kojem mu je partnerka bila Olivera Katarina „Znak đavola“.

Odgovarajući na pitanje o pozdravnom govoru na otvaranju FEST-a, u kojem je poželeo dobrodošlicu svim ljudima koji u našem gradu pronašli utočište od rata, ispričao je jednu anetgdotu.

„U glavnom takmičarskom programu imamo 17 filmova, jedan je iz Ukrajine, jedan iz Rusije, a producenta ruskog filma smo našli u Beogradu“, kazao je Pantelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.