Pariz: Policija suzavcem na demonstrante protiv Polanskog

PARIZ – Francuska policija danas je ispred dvorane u kojoj se dodeljuju francuske filmske nagrade Cezar ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili u znak protesta zbog režisera Romana Polanskog, čiji je film jedan od nominovanih za nagrade.

Film Polanskog „Oficir i špijun“, o poznatoj aferi Drajfus koja je potresla francusko društvo krajem 19. i početkom 20. veka, nominovan je za 12 nagrada Cezar.

Kako je javio Rojters, ispred dvorane u kojoj se održava svečanost učesnici protesta nosili su transparente s natpisima „Industriju koja štiti silovatelje treba da bude sramota“.

Pre dve nedelje ceo odbor Akademije Cezar, francuskog ekvivalenta američkom Oskaru, podneo ostavku zbog talasa kritika jer je film Polanskog nominovao za 12 nagrada.

Odluka da se film Romana Polanskog nađe u konkurensiji izazvala je negodovanje feministički grupa i dovela do poziva na bojkot.

Poljsko-francuskog režisera traže u SAD zbog silovanja 13-godišnje devojčice 1977. godine.

Polanski je napustio SAD tokom trajanja suđenja.

Rojters navodi da je Polanski u više navrata negirao optužbe za silovanje, kao i da je sama žrtva Samanta Gejmer stala u njegovu odbranu.

„Nisam bila toliko traumatizovana kao što bi svi mislili da bi trebalo da budem“, rekla je Gejmerova jednom prilikom novinarima, preneo je Rojters.

Polanski (86) je rekao da neće prisustvovati ovogodišnjoj dodeli Cezara u Parizu, navodeći da strahuje da će ga učesnici napasti, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)