U trendu

Patrijarh: Milosavljević bio među najznačanijim stvaraocima duhovne muzike

BEOGRAD – Patrijarh srpski Porfirije ocenio je danas da je kompozitor i dirigent Vladimir Milosavljević (1951-2023) bio jedan od najznačajnijih savremenih stvaralaca srpske duhovne muzike.

Patrijarh Porfiriej je na svojoj fejsbuk strani podsetio da je Milosavljević pored plodnog stvaralaštva u duhovnoj muzici, u saradnji sa Goranom Bregovićem komponovao i aranžirao numere za filmove „Dom za vešanje“ i „Arizona drim“. 

Prema njegovim rečima, nakon svog slavnog prethodnika u Prvom beogradskom pevačkom društvu Stevana St. Mokranjca, Milosavljević je prvi srpski kompozitor koji komponuje celokupnu „Liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog“.

„Poznat je kao stvaralac sa retkim talentom da u svojim delima sačuva pravoslavnu autentičnost i molitvenost duhovnog pevanja srpske crkvene muzike“, ocenio je patrijarh. 

Sva Milosavljevićeva horska dela, a pre svega „Pokajnička molitva“, „Molitva Davidova“ i „Heruvimska pesma“ se danas izvode u svim srpskim zemljama, kao i širom Evrope, Australije i Severne Amerike, podsetio je patrijarh Porfirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.