U trendu

„Pčelici“ nagrada Sajma knjiga za dečju knjigu godina

BEOGRAD – Roman „Poziv“ pisca za decu Nikolete Novak, koji je objavila Izdavačka kuća „Pčelica“, ovogodišnji je dobitnik sajamske nagrade Dečja knjige godine.

Ovo prestižno priznanje Izdavačka kuća „Pčelica“ deli sa „Lagunom“.

Nagrada je uručena Goranu Markoviću, direktoru Izdavačke kuće „Pčelica“ na svečanoj dodeli sajamskih nagrada 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Roman „Poziv“ već je prepoznat od strane publike kao zanimljivo i kvlitetno delo za mlade.

U osnovi ovog romana nalazi se tema potrage za sopstvenim identitetom, kako na biološkom, tako i na psihološkom, intelektualnom, ali i nacionalnom novou.

Iako je prvenstveno roman za mlade, roman „Poziv“ sa pođednakim uživanjem mogu čitati i stariji koji su se uželeli uzbudljive priče sa elementima detektivskog i ljubavnog romana, sa napetošću trilera i snagom optimizma motivacionih govornika.

Stefan posle desetak godina ponovo dolazi iz Kanade u Srbiju. Javlja se svojoj drugarici iz detinjstva Emi molbom da mu pomogne u potrazi za biološkim roditeljima, jer je u međuvremenu saznao da je usvojen.

Ema se najpre uz veliki napor i pomoć majke priseća ko je zapravo Stefan, a zatim prihvata njegov poziv. Potraga ih iz Beograda vodi u selo M. M., Kraljevo, manastir Žiču, da bi se završila u Herceg Novom.

Ova naizgled jednostavna priča, u kojoj se u maniru detektivskih romana otkrivaju detalji koji vode ka sledećoj etapi radnje, zapravo krije mnogo više od toga.

Šta se sve nalazi iza zagonetnog naslova „Poziv“?

Autorka iskusno stvara više značenjskih nivoa i objedinjuje ih ovom naizgled običnom rečju bez ikakvog književnog potencijala. Na taj način poziv postaje unutrašnji glas koji nas tera da otkrijemo ko smo, odakle smo i kuda idemo.

Poziv je i genetski, usađen u krvi; poziv je prijateljski, jer je na komplikovanom putu otkrivanja svog porekla potrebna sigurna ruka za oslonac i bistra glava za podršku; poziv je i ljubavni kad dva mlada srca počnu da kucaju istim ritmom; poziv je motiv iz pesme Partibrejkersa čijem koncertu junaci ovog romana prisustvuju…

Čitanjem ovog romana, iako mu to nije primarna namera, učimo se jednoj zanimljivoj tehnici sagledavanja stvarnosti.

U pitanju je uočavanje i pamćenje takozvanih „momenata lepog“ – vrednih detalja iz stvarnosti koja nas okružuje, a pored kojih u svakodnevnoj rutini prođemo kao i da ne postoje.

Poput motivacionih govornika, autorka ovom tehnikom diskretno prenosi na čitaoca optimizam koji nam oplemenjuje sadašnjost i budućnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.