U trendu

„Pobednik“ se vraća na Kalemgdan 12. februara

BEOGRAD – Statua Pobednika biće vraćena na Kalemegdan 12. februara, a narednog dana svi zainteresovani građani moći će da pogledaju skulpturu na platou Gornjeg grada u neposrednoj blizini postamenta, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Vraćanje na postament predviđeno je za petak 14. februar

Pobednik će 13. februara od 10 do 16 časova biti izložen na platou Gornjeg grada Kalemegdana, u neposrednoj blizini postamenta na koji će biti vraćen dan kasnije, pa će svi zainteresovani građani moći da pogledaju izloženu skulpturu.

U saopštenju se navodi da je odluka o vraćanju Pobednika na Kalemegdan doneta prilikom posete ateljea vajara Zorana Kuzmanovića.

Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, predstavnici izvođača i stručnog i konzervatorskog nadzora posetili su atelje i održali radni sastanak s vajarom Zoranom Kuzmanovićem, koji završava radove na obnovi bronzane skulpture Pobednika.

Iz Zavoda za zaštitu naveli su u martu prošle godine da je rekonstrukcija spomenika neophodna zbog toga što je poslednja rađena pre 29 godina.

Tada su očišćeni bronzana skulptura i kameni postament, ali nisu popravljena mnogobrojna oštećenja na skulpturi.

Početkom oktobra prošle godine skulptura je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tada najavio da će rekonstrukcija koštati oko 200.000 evra.

Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Sastoji se od bronzane figure muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, a delo je vajara Ivana Meštrovića, kao i postamenta u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.