U trendu

Polunjin: Srpski plesači su supertalentovani

BEOGRAD – Ruski baletski umetnik Sergej Polunjin kaže da Srbija poseduje izuzetne baletske talente i da je ponosan što uspeva da im pomogne preko svoje fondacije, koja večeras (19:30) na velikoj sceni Narodnog pozorišta priređuje gala donatorsko veče.

Polunjin je rekao Tanjugu da Srbija ima mnogo talentovanih mladih baletskih umetnika, i da njegova Fondacija posle četiri godine rada uspela da iškoluje četiri srpska diplomca.
Fondacija Sergej Polunjin je saopštila da je cilj večeri, koju organizuje sa agencijom Fabrika, da se obezbede sredstva za nastavak školovanja stipendista Fondacije, koja moraju biti uplaćena do kraja godine, a stižu od donatora i kompletnog prihoda od prodaje karata.

Sa kolažom svetskih turneja predstava u produkciji fondacije, nastupiće, uz Polunjina, prvaci Narodnog pozorišta Tatajna Tatić i Igor Pastor, njegova solistkinja Ljiljana Velimirov, prvak Ljubljanskog baleta Petar Dončevski i stipendista Fondacije Đorđe Kalinić.

„Đorđe dolazi iz štutgartske škole i nastupaće u baletu ‘Raspućin’, ima svoj solo. Biće sat i po program nacionalnih umetnika koji su došli da mi pomognu da se prikupe sredstva. da podrže školu i zato smo tu. Vrlo sam srećan i ponosan što smo mogli da pomognemo četvoro mladih“, rekao je Polunjin.

Prema njegovim rečima, novac dolazi sa raznih strana iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Rusije, kao i iz Srbije.

„Nije jeftino podržati talenatovane učenike. Znam to lično jer je mene bila podržala Fondacija Rudolf Nurejev u Engleskoj. Veliki je iznos novca da biste podržali mladi talenat. Mi smo uspeli da radimo četiri godine i da iškolujemo četvoro talentovanih“, istakao je ruski umetnik, srpski državljanin.

Polunjin je podsetio da je cilj njegove fondacije da pronađe talenat i pomogne mu, jer se „talenti ne pojavljuju često i zato ih je potrebno prepoznati, i biti u stanju odgojiti ih i pomoći im“.

Na početku je Polunjin sam pomagao talentovane plesače, ali je nakon par godina shvatio da nije dovoljan samo njegov novac i zato je okupio sa raznih strana „zapanjujuće ljude koji mogu pomoći, a u Srbiji je to Zrnka Mišković“.

Upitan kako vidi baletsku scenu u Srbiji, Polunjin je rekao da „teatar odslikava zemlju i kakvo je njeno društvo“.

„Kakva je Srbija, takvi su i njena umetnost i teatar. Imate izuzetno talentovane plesače. Ne pomažemo samo mlade, već radim produkcije, nove predstave koje vodimo po svetu i koristimo srpske plesače. Od početka su Srbija i srpski plesači su izuzetno važni za mene“, naglasio je Polunjin.

Dodavši da su mladi plesači u Srbiji „supertalentovani“, Polunjin je ocenio da im je „važno posvetiti više novca i pažnje“.

„Što više imaš to više cveta umetnost. Ako više novca ide u teatar može se raditi više produkcija i napraviti vište stvari“, rekao je Polunjin.

Ove godine je zbog situacije u svetu. Polunjin „više skoncentrisan na Rusiju i Srbiju, jer je prijateljska zemlja“, a pored turneje sa predstavom „Raspućin“ i premijere produkcije po Danteovim delima u decembru, radi na pripremi velike baletske predstave „Majstor i Margarita“ po delu Miihaila Bulgakova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.