U trendu

Ponovo nacionalna priznanja za doprinos u kulturi

BEOGRAD – Vlade Srbije usvojila je danas Uredbu o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Ovim podzakonskim aktom uređuju se bliži uslovi i način dodele priznanja zaslužnim umetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos umetničkom stvaralaštvu i kulturnom životu Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Na ovakav način stekli su se uslovi da nakon sedmogodišnje pauze bude raspisan konkurs za dodelu ovog prestižnog priznanja.

O budućim dobitnicima odlučivaće sedmočlana komisija sastavljena od uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina, navodi se u saopštenju.

Tokom jedne godine priznanje će moći da dobije najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.

Još jednu novinu predstavlja i to da će predlagači moći da budu isključivo reprezentativna udruženja u kulturi, a Nacionalni savet nacionalne manjine imaće pravo da predloži jednog umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji je pripadnik nacionalne manjine, objašnjava Ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.