U trendu

Posle dužeg vremena, saradnja „Kola“ i „Venca“

BEOGRAD – Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ i Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, danas su, na sastanku u Beogradu, dogovorili jačanje saradnje u narednom periodu.

„Ansambl ‘Venac’ iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, danas je nakon dužeg niza godina ponovo došao u svoju kuću u Beogradu“, izjavio je novoimenovani direktor „Kola“ Zdravko Ranisavljević.

On je istakao da je svoje prijatelje – umetnike iz „Venca“, koji svakim danom svog rada i postojanja brane identitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u institucionalnim okvirima.

„Njihova energija i nadahnuće svima nama u Nacionalnom ansamblu „Kolo“ predstavljaju podstrek i motiv da od sebe dajemo uvek i samo najviše“, rekao je Ranisavljević.

Direktorka „Venca“ Snežana Jovanović je rekla da je ova saradnja bitna za oba državna ansambla Republike Srbije, kao i da je za profesionalnu folklornu scenu u Srbiji veoma bitno da su oni dogovorili saradnju na višem nivou.

„Verujem da će ‘Venčev’ dugogodišnji stručni saradnik etnokoreolog Zdravko Ranisavljević, a sada direktor ‘Kola’, sa celim ansamblom sigurno obezbediti uslove da folklor zasija mnogo lepše u Srbiji i svetu. Bolji ambijent za folklor ćemo zajedno graditi, a kao ustanove kulture Republike Srbije to ćemo nastaviti uz veliku podršku našeg resornog Ministarstva kulture“, istakla je Jovanovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.