U trendu

Potpisan protokol o saradnji FCS, RTS i Telekom Srbija

BEOGRAD – U sredu, 13. januara, u Beogradu je potpisan Protokol o saradnji Filmskog centra Srbije, Radio-televizije Srbije i Telekoma Srbija, saopšteno je su iz Filmskog centra Srbije.

Saradnja uspostavljena ovim Protokolom ima za cilj formiranje i razvoj zajedničke i efikasnije kontrole namenskog trošenja sredstava od strane dobitnika sredstava FCS-a, RTS-a i Telekoma Srbija, kada dobitnik sredstava za potrebe snimanja TV serije koristi resurse i audio-vizuelne materijale istovremeno namenjene za potrebe snimanja filma, i obrnuto.

Potpisnici protokola će sa ovim ciljem formirati Zajedničku komisiju za pravdanje sredstava, u kojoj će svaka imati po jednog predstavnika.

Ova komisija će kontrolisati ugovore o (su)finansiranju TV serije ili filma, budžete produkcije, vremenski plan realizacije, ugovore dobitnika sredstava sa glumcima i tehničkim ekipama TV serije ili filma, sva izvršena plaćanja, kao i drugu dokumentaciju od značaja za proizvodnju ovih sadržaja.

Protokol je nastao imajući u vidu da se u proizvodnji televizijskih serija često koriste resursi i audio-vizuelni materijali koji su istovremeno namenjeni za potrebe snimanja filmova čija je realizacija prethodno finansijski podržana od strane FCS-a, i obrnuto, zbog čega se potencijalno stvara problem prilikom kontrole i pravdanja namenskog utroška sredstava potpisnica Protokola.

Ovaj dokument će predstavljati osnov za donošenje odgovarajućih pravilnika i uputstava na zajedničkom nivou, bliže definisati rad Zajedničke komisije, ali i razvijanje drugih mehanizama i aktivnosti na planu saradnje Filmskog centra Srbije, Radio-televizije Srbije i Telekoma Srbija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.