U trendu

Pozorišna premijera 12. juna u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

NOVI SAD – Povodom obeležavanja godišnjice rođenja diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog (1892-1965), u Spomen-zbirci u Novom Sadu koja nosi njegovo ime, 12. juna biće održana premijera predstave „U ogledalu muza“ u režiji i dramatizaciji Ibre Sakića, saopšteno je iz te ustanove.

Predstava, koja je deo projekta „Muzej mladih“, realizovana je u saradnji s Teatrom mladih „Mišolovka“, čiji je komad „Šest portreta Pavla Beljanskog“ već izveden sa velikim uspehom, i uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Oslanjajući se na dosadašnja istraživanja kustosa i seriju izložbi „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“, ovaj pozorišni komad prikazuje prijateljske odnose između Beljanskog i autora dela iz njegove kolekcije.

Pored toga, kroz različite aktivnosti kao što su radionice, debate, probe, predstava doprinosi afirmaciji Spomen-zbirke i upoznaje širu javnost s likom i delom darodavca.

Kroz projekat „Muzej mladih“, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nastavlja podsticanje unapređenja saradnje između muzeja, udruženja i građanja radi povećanja kvaliteta i pristupačnosti muzejskih programa za mlade.

Ulaz na predstavu 12. juna u dva termina (16 i 18 časova) besplatan je, uz obavezno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta usled pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.