U trendu

Praznik džeza u Akademiji 28

BEOGRAD – Manifestacija „Rođendan džeza“ biće održana od 22. do 28. februara u Klubu Akademije 28 u Beogradu.

Manifestaciju će otvoriti eminentni srpski džez pijanista i kompozitor Miloš Miša Krstić, a iste večeri nastupiće i istaknuti džez saksofonista Jovan Maljoković sa svojim „Balkan salsa bendom“.

Druge koncertne večeri, 23. februara, nastupiće jedan od najinteresantnijih autorskih sastava sa ovih prostora, grupa „Fish in Oil“, a posetioci će imati priliku da uživaju u jedinstvenim, autorskim instrumentalima ovog benda, zasnovanim na simbiozi bluza, džeza, rokenrola, uz virtuozne i smele improvizacije.

Centralni deo programa, na dan kada je objavljena prva džez ploča, 26. februara, obeležiće koncert „The Belgrade Dixieland Orćestra“.

Specifičnost ovog koncerta je kreiranje atmosfere džez klubova iz dvadesetih godina prošlog veka, sa zanimljivim gostujućim muzičarima, nagradama za publiku i rođendanskom tortom.

Tradicionalno, orkestar će i ove večeri izvesti kompozicije koje su sačinjavale prvu džez ploču.

Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. godine, a na njoj su se nalazile samo dve pesme, „Livery Stable Blues“ i „Dixie Jaš Band One Step“, koje je za potrebe snimanja izveo „Original Dixieland Jaš Band“.

Džez sastav „Hot Club of Belgrade“, čiji repertoar čine sving standardi, klasične džipsi džez numere i evergrin kompozicije sa područja Balkana, prearanžirane u džez maniru, nastupa 27. februara.

Manifestaciju „Rođendan džeza“ u Klubu Akademije 28, ove godine će zatvoriti internacionalni sastav „Barcelona Belgrade Reunion“ i proslavljeni džez kontrabasista Ivan Kovačević, velikim klupskim koncertom 28. februara.

Program osmišljen je i realizovan u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem „The Belgrade Dixieland Orćestra“.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.