U trendu

Predstava „Elenit“ grčke trupe „Osmosis“ 29. marta u Madlenianumu u okviru BFI

BEOGRAD – Predstava „Elenit“ grčke trupe „Osmosis“ koreografa Euripida Laskaridisa iz Atine, gostovaće 29. marta na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, u selekciji 20. Beogradskog festivala igre.

Režiju, koreografiju i video trejler potpisuje upravo Euripid Laskaridis, dok su uz njega izvođači ovog spektakla od 90 minuta – Amalia Kosma / Ćrysanthi Fytiza, Ćara Kotsali / Eirini Boudali, Manos Kotsaris, Thanos Lekkas / Konstantinos Georgopoulos, Dimitris Matsoukas, Efthimios Mosćopoulos, Giorgos Poulios, Mićalis Valasoglou / Nikos Dragonas, Fay Xhuma.

Svetska premijera je održana 2019. godine u teatru „Onašis Stegi“, u Atini.

Svakodnevne slike i situacije postaju sve apsurdnije, misterioznije i uznemirujuće, a „Elenit“ je putovanje kroz nepoznati pejzaž; devastiran i razrušen, ali u isto vreme neodoljivo fascinantan, tako da je u pitanju je briljantan pokušaj razumevanja našeg monstruoznog sveta.

Ovim rečima je grčki koreograf približio svoju višeslojnu predstavu u katalogu komada

Euripida Laskaridisa smatraju jednom od retkih stvaralaca koji razvijaju pozorište vizija, eterični teatar koji poput snova istražuje stvarnost, preuveličavajući je pod lupom pozornice.

Od uspešnopg komada „Relikvija“ (2015), ovaj nekonvencionalni umetnik u svojim scenskim delima uspeva da realizuje apsurdno, groteskno, fantazmagorično i zabavno pozorište.

Komad „Elenit“ je barokna i dadaistička proslava u kojoj batrakije ljudskog tela i tehnokrate u odelima, simboli zapadne umetnosti uz crveni barjak obitavaju oko velikog broja čudnovatih i različitih bića.

Uz ludi tempo tehno muzike koja se izvodi uživo, izvođači se lome, puštaju, tuku, bacaju, gestikuliraju, igraju, sami ili zajedno, u svetu koji pada, eksplodira, raspada se i raspliće, polako ili brutalno.

„Elenit“ je lavirint situacija naseljenih čudnim likovima, koji lepršaju između malodušnosti i prevelikog uzbuđenja, nepovezana priča koja ide od katastrofa do naleta energije, i posle svega, „život i svet ostaju enigma“, ona u koju morate biti uvereni da biste mogli da joj se nasmejete, zapisao je grčki umetnik iz Atine.

Euripid Laskaridis je reditelj i izvođač i u svojim projektima do sada u karijeri imao je dve dominantne teme koje čine njegov umetnički identitet: podsmeh i transformacija.

Studirao je glumu u Atini pri Umetničkom teatru Karolosa Kuna, dok je režiju je izučavao na Bruklin koledžu u Njujorku kao stipendista Onazisove fondacije.

Laskaridis je krenuo da nastupa od 1995. godine, i sarađivao je sa rediteljima velikog ranga poput Dimitrisa Papajoanua i Roberta Vilsona.

Samostalno je počeo da režira od 2000. godine, tako što je istovremeno kreirao scenske komade i nagrađivane kratke filmove.

Kompaniju Osmosis je osnovao 2009. godine, kada je počeo da prikazuje svoje radove u okviru Atinskog festivala, na scenama Grčkog nacionalnog teatra, Pozorišta Embros i u drugim prostorima širom Grčke.

Od 2013. godine „Osmosis“ je počeo da razvija radionice i društvene projekte, kao podrška umetnicima koji dolaze u kontakt u različitim kombinacijama, od jednog do drugog angažmana.

Autorski tim predstave „Elenit“ čine – kompozitor originalne muzike i dizajner zvuka – Giorgos Poulios, kostimograf Angelos Mentis, scenograf Loukas Bakas, dizajner svetla Eliza Alexandropoulou, konsultant dramaturgije Alexandros Mistriotis, saradnik reditelja za scenski pokret Nikos Dragonas, i mnogi drugi.

Koprodukciju potpisuju – Theatre de la Ville – Pariz, Teatro della Pergola – Firenca (Italija), Municipal Theater of Porto (Portugal), Festival “TransAmeriques” – Montreal (Kanada), Les Halles de Sćaerbeek – Brisel (Belgija), Teatre Lliure – Barselona (Španija), Julidans – Amsterdam, i drugi, uz podršku – Helenskog ministarstva kulture i sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.