U trendu

Predstavljanje kreativnih habova na Sajmu turizma u Beogradu

BEOGRAD – Coworking asocijacija Srbije uz podršku nove nacionalne platforme „Srbija stvara“ predstaviće na Sajmu turizma u Beogradu svoj rad i predstojeću konferenciju koja će biti održana od 9. do 11. oktobra u Beogradu.

Habovi kroz sopstveno inoviranje i razvoj rastu u inspiratore inovacija u široj zajednici i predstavljaju zamajce novih načina poslovanja i saradnje sa sredinom u kojoj rade, shodno globalnim promenama u prirodi rada i odgovor su na potrebe mladih koji drugačije percepiraju poslovanje, ističe se u saopštenju Coworking asocijacije.

Tu asocijaciju je osnovalo 20 prostora s ciljem da se unaprede svoj rad i svoju promociju, kao i da se doprinese razvoju preduzetništva i zapošljavanja mladih kroz različite aktivnosti – konferencije, istraživanja, obrazovanje i promotivne kampanje.

Članovi asocijacije su BRC Runners Hub (Beograd), Deli (Niš), ICT Hub (Beograd), In Centar (Beograd), InfostudHub (Subotica), KG Coworking & Hub (Kragujevac), Klub Heroja (Novi Pazar), Kulturni centar LAB (Novi Sad), Marsh Open Space (Beograd), Mokrin House (Mokrin), Nova Iskra (Beograd), Office Me (Beograd), PaperGirl Galerija Hub (Beograd), Pomak (Zaječar), Rural Hub (Vrmdža), Smart Office (Beograd), Source Hub (Mali Iđoš), StartIT Centar (Beograd, Novi Sad, Inđija, Valjevo, Šabac, Vršac, Zrenjanin i Subotica)…

U Beogradu radi najviše „coworking“ prostora, njih 40 posto, a ostali su u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

U ovim prostorima radi preko 900 ljudi, mahom mladi, starosti od 15 do 30 godina.

Oko 40 posto korisnika habova u Srbiji radi u IT industriji, a ostali u oblastima kreativnih industrija kao što su marketing, dizajn, fotografija, arhitektura…

Svakog meseca u ovim prostorima širom Srbije organizuje se u proseku 300 događaja, prosečna mesečna članarina je 96 evra, a godišnji prihod tih prostora u 2018. godini iznosio je više od tri miliona evra.

Predstavljanje Coworking asocijacije Srbije na Sajmu turizma organizovano je pod okriljem platforme „Srbija stvara“.

To je nova nacionalna platforma osnovana sa ciljem da podrži i promoviše Srbiju i sve ono najbolje što ima da ponudi, stavljajući fokus na znanje, kreativnost i inovativnost koji podstiču kulturno, umetničko, turističko i trgovinsko povezivanje.

Platfroma „Srbija stvara“ nastala je na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u saradnji sa njenim Savetom za kreativne industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.