U trendu

Predstavljen deo artefakata Jugoeksportove kolekcije

BEOGRAD – U Konaku kneginje Ljubice predstavljeno je 36 umetničkih dela od ukupno 148 artefakata koje je Muzej grada Beograda kupio za 33 miliona dinara u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a koja su činila deo stečajne mase kompanije Jugoeksport.

Početna cena kolekcije 124 slike i 24 dela primenjene umetnosti bila je 10,4 miliona dinara, a među njima su dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Lazara Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Bože Prodanovića, Zore Petrović, Katarine Zarić i mnogih drugih umetnika.

Muzej je shodno svojim ovlašćenjima prema zakonu o kulturnim dobrima proglasio tu kolekciju za kulturno dobro prema hitnoj proceduri, a iz razloga mogućeg iznošenja slika iz zemlje kao i dalje nebrige o tim delima i njihovog daljeg propadanja.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda kaže da će 36 umetničkih dela biti dostipno Beograđanima i njihovim gostima od utorka 15. juna do nedelje 20. juna.

„Dela Milunovića, Zore Petrović, Prodanovića procenjivaliu su i pokušali da prodaju kao da su u pitanju studentski crteži. Bilo je jasno da je cilj cele akcije bio da se za smešne pare kupe vredne slike kako bi se posle preprodavale i ovo je prvi put da je država reagovala i otkupila vredne artefakte za naše muzeje gde će biti dostupna građanima“, rekao je Vesić.

On je dodao da će ove godine započeti rekonstrukcija zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice gde će biti smešten Muzej grada Beograda na prostori tri puta većem od Narodnog muzeja.

Kako je Vesić naglasio ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila ga je da je iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečajnom postupku.

„Ministarstvo kulture će taj spisak artefakata proslediti muzejima čiji će profesionalci imati priliku da procene šta je od toga nacionalno blago. Inače, predložili smo da se z zakon o kulturnim dobrima stavi član koji reguliše potraživanja države kulturnih dobara koja su se našla u stečajnoj masi koko bi ta dela ostala u našim muzejima“ kazao je Vesić.

Ističe i da su gradske vlasti prvi put ove godine odvojile 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika, a sledeće godine, kako kaže biće odvojen novac i za kupovinu skulptura.

„Želimo da na taj način oživimo praksu u kojoj je država, za manji novac, na početku karijere nekih umetnika kupi artefakte koja će vremenom dobiti status nacionalnog blaga“

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda kaže je među izloženim umetničkim delima nekoliko teško oštećenih.

„Nedostaje 14 slika sa osnovnog spiska Jugoekportove kolekcije. Videćemo kako da uđemo u trag tih slika“, kazala je Medaković.

Slike i predmeti, sada u jako lošem stanju, zahtevaju hitne konzervatorske tretmane, kako bi se njihovo degradiranje zaustavilo.

Posledica loših uslova u kojima su čuvane, vlage, velikih oscilacija u temperaturi vazduha i nedostatak adekvatne zaštitne ambalaže je stanje dela koje govori o totalnom nemaru prema kulturnom dobru koje je jedan kolektiv brižljivo sakupljao i čuvao.

„Slike su čuvane na nedopustiv načina. Trudićemo da se takve okolnosti u kojima se čuvaju remek dela nikada ne ponove. Ne postoji izgovor za stanje u kojima su slike pronađene. Vozarevićev crtež je pocepan. Delo Peđe Milosavljevića teško oštećeno“, kazala je Medaković.

Kolektiv Jugoeksporta, nekadašnjeg giganta modne industrije, 1973. godine poklonio je Muzeju grada Beograda 47 dela iz svoje kolekcije i time je formiran pokretni legat tog preduzeća.

Tada, kolekcija dela izuzetne vrednosti stigla je u Muzej uz posvetu kolektiva Jugoeksporta kao potvrda izuzetne saradnje dva kolektiva i dve uprave, uprave najvećeg privrednika u oblasti modne industrije i najznačajnije ustanove kulture grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.