U trendu

Predstavljen roman Vladimira Kecmanovića „Feliks“

BEOGRAD – U kafeu knjižari Delfi u SKC večeras je predstavljeno reizdanje romana Vladimira Kecmanovića „Feliks“.

Roman je doživeo više izdanja, prošle godine je dramatizovan i sada se sa uspehom izvodi na sceni „Zvezdara teatra“.

„Feliks“ je 2007. dobio uglednu nagradu „Branko Ćopić“, a Kecmanović kaže da je sa ovom knjigom privukao pažnju publike i kritike.

Kecmanovićeva proza do sada je doživela više filmskih i dramskih adaptacija i prevedena je na engleski, francuski, nemački, ukarijski, mađarski i rumunski.
Osim autora, o knjizi su večeras govorili reditelj Darko Bajić i urednik knjige Dejan Mihailović.

Kecmanović je objasnio da je njegov veoma specifičan, i prepoznatljiv stil došao spontano i da su kratke recenice kao stvorene za dramatizaciju ili ekranizaciju.
Za Darka Bajića je nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbina likova našeg podneblja, je pribavilo romanu visoko mesto u srpskoj književnosti na početku 21. veka.

Prema Bajićevom mišljenju to nije samo najbolji, nego i najzabavniji srpski roman u godini kada je objavljen , a zabavno umetničko delo je kod nas podcenjeno i prezreno iako je dragoceni kvalitet“.
„Kroz pokušaj dijaloga sa ocem koji ga je decenijama ranije napustio, izgubljeni sin će, u toj jedinoj noći njihovog života koju će provesti zajedno, u stvari izvesti pred nama jednu veliku potragu za smislom. Kecmanovićev roman o Feliksu ocu i Feliksu sinu pisan je stilom koji ne ostavlja daha čitaocu“, rekao je Bajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.