U trendu

Specijalna nagrada Sajma knjiga književnom delu MO

BEOGRAD – Delo „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu“ dobitnik je specijalnog priznanja Sajma knjiga za izdavački poduhvat.

Predsednik žirija Dragan Simeunović istakao je na svečanosti na Sajmu da je u pitanju projekat od izuzetnog značaja za stručnu, naučnu ali i širu javnost, i u funkciji očuvanja tradicije i kulture sećanja i edukovanja mladih generacija o razmerama i veličini stradanja naroda u Prvom svetskom ratu.

„Četrnaest tomova enciklopedijskog formata, na oko deset hiljada stranica donosi spiskove poginulih oficira, vojnika i civila koji će omogućiti naučnim radnicima i svima koji istražuju srpske žrtve u Prvom svetskom ratu, produbljeni uvid u vojnu arhivsku građu Srbije. Ovim zamašnim, najzad dočekanim projektom, omogućeno je istraživanje većeg broja lica i sačuvana je dragocena arhivska građa od direktnog korišćenja i daljeg propadanja“, rekao je Simeunović, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Mihailo Zogović, koji je pprimio priznanje, zahvalio je Vojnom arhivu, koji je uradio veliki posao i iz svoje arhivske građe izdvojio podatke o vojnim i civilnim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

„Ovim delom vraćamo dug našim velikim precima, čija besmrtnost živi u našim sećanjima, a od danas i u ovom kapitalnom izdanju. Zahvaljujem žiriju što je u mnoštvu knjiga na ovogodišnjem Sajmu prepoznao i izdvojio to delo od izuzetne nacionalne vrednosti“, kazao je Zogović.

Direktor Vojnog arhiva Goran Petrović podsetio je da je projekat počeo 2013. godine, kao jedna od aktivnosti u povodu obeležavanja veka od početka Prvog svetskog rata, i zahvalio saradnicima iz Vojnog arhiva i kolegama iz Uprave za odnose sa javnošću na velikom trudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.