U trendu

Predstavljena „Knjiga o prijateljstvu“ Radakovića i Abota

BEOGRAD – U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC večeras je predstavljena „Kniga o prijateljstvu“ Žarka Radakovića i Skota Abota u izdanju Lagune.

Prijateljstvo dva autora učvrstilo se zajedničkim interesovanjem za Petera Handkea – pisca knjiga koje prevode i junaka njihovih zajedničkih knjiga.

„Knjiga o prijateljstvu“, Radakovićeva biografija koju ispisuje Abot, ujedno je i priča o Jugoslaviji, o njenim slavnim ličnostima, književnicima, umetnicima, ali i knjiga o Peteru Handkeu i njegovom angažmanu u Srbiji.

Skot Abot opisuje i slavi to prijateljstvo ispisujući biografiju Žarka Radakovića, njegovo odrastanje u Jugoslaviji, njegovo druženje i blisku saradnju sa umetnicima poput Marine Abramović, Ere Milivojevića, Julija Knifera, Nine Pops ili sa književnicima poput Davida Albaharija i Aleksa Kaldijera, ali pre svega sa Peterom Handkeom.

Žarko Radaković izvodi ovo prijateljstvo kao što se performans izvodi, u skladu sa svojim književnim postupkom koji ne opisuje stvarnost, nego je proizvodi u smislu Handkeovog „unutrašnjeg sveta spoljašnjeg sveta unutrašnjeg sveta.

U izjavi Tanjugu Radaković kaže da njegovo prijateljstvo sa Abotom traje skoro 40 godina bez prekida.

„Ne viđamo se jer živimo na dva različita kontinenta, ali smo u konstantnoj prepisci. Od prvog dana našeg poznanstva imali smo radni odnos. Ne samo da smo kao ljudi bili kompitabilni, već smo i radili zajedno.

Ovo je naša treća knjiga koju smo pisali zajedno, a povezuje nas prevođenje knjiga Petera Handkea, Abot nešto manje prevodi njegove knjige nego ja, ali Handke i njegova književnost nisu samo veze u našem prijateljstvu već i u našem zajedničkom radu“, kazao je Radaković i dodao da se prve dve knjige koje je napiso zajedno sa Abotom bave Hankeom dok „Dok knjiga o prijateljstvu“ više predstavlja njene autore.

„Nas dvojica se razlikujemo. Abot je naučnik, publicista, profesor germanistike, dok sam ja primarno pisac. Preuzeo sam od Abuta dosta pragmatičnog u pisanju, a on je „kupio“ od mene ono što čini pisac, naročito maštovitost“ kazao je Radaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.