U trendu

Premijera “Don Žuana” večeras u dvorištu Rektorata

BEOGRAD – Premijera savremene verzije komada “Don Žuan” prema Molijeru, u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače, biće održana večeras na novoj letnjoj pozorišnoj sceni “Teatrijum”, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Adaptaciju drame pisala je Vida Davidović, Stefan Radonjić igra modernog, beogradskog Don Žuana, a uz njega će biti na sceni osnivači novog pozorišta “Teatrijum” – Tihomir Stanić i Vladan Gajović, kao i Lepomir Ivković, Ivana Dudić, Đorđe Marković, i drugi.
„Don Žuan“ će se igrati nakon premijere tokom cele nedelje – 14, 16, 17. i 18. jula, a onda nastavlja svoj život na toj sceni tokom avgusta, najavljeno je nna konferenciji za medije.

Reditelj Marko Misirača je podsetio da prostor ovog pozorišta potiče još iz 60-ih godina kada je stvoreno pozorište “Igralište”, onda i 70-ih i 80-ih kada je postojalo pozorište “Dvorište”, gde su igrali i osnivači “Teatrijuma” Stanić i Gajović.

Radonjić je naveo da tumači savremenog beogradskog junaka Molijerovog klasika, a referenca za njega je originalni Don Žuan francuskog komediografa.

Prema njegovim rečima, novo čitanje drame nosi univerzalne motive i pitanja, a vreme danas donosi jače sukobe i ljubavne zaplete, jer je sve dosta intenzivnije i brže u životu.

“Moj Don Žuan živi prema nekim svojim pravilima, vodi ga eros i tanatos, odnosno život i smrt. Bilo mi je zanimljivo da otkrijem zašto on toliko prkosi svim opasnostima i osvetama koje ga okupiraju”, analizirao je Radonjić.
Kako glavni glumac kaže, drama je priča o svima nama, ljudskoj naravi, ličnim pobudama i ambicijama, a Beograd ovde predstavlja značajan lik u vidu noćnog života danas.

Poznati glumac Đorđe Marković igra gospodina Nedeljkovića, za kojeg smatra da je alfa i omega ove drame, pokretač radnje.

U pitanju je jedan prevareni lik, neka vrsta protivteže vremenu dekadencije.

“Nedeljković je neko ko želi da sačuva svoj porodični život i u tradicionalnom smislu se smesti u društvo, ali sve što se dešava oko njega, remeti mu taj plan da održi porodicu i sebe i pre svega svoje mentalno zdravlje”, naglasio je Marković, proslavljeni glumac iz serije “Šifra Despot” Radoša Bajića.

“Vreme Don Žuana je danas vreme – nezasitosti. Mi zaista ne znamo kako da se zasitimo, nahranimo, jer su nam čula otupela od previše vizuelnih senzacija. Po meni ovo možda i jeste priča o tim senzacijama, šta se dešava sa čovekom kada se prezasiti”, nagovestio je suštinu drame Marković.

Njegovu suprugu tumači Ivana Dudić koja je istakla da je suprug Nedeljković lik koji vedri i oblači u svom domenu posla, a da je ona nesrećna junakinja kojoj će Don Žuan ukrasti srce tokom jedne pijane noći.

“Ostaje pitanje da li će pobediti njena ljubav prema porodici ili fatalna, strastvena ljubav prema velikom zavodniku. Realno postoje takve žene danas, a ja ću svim snagama pokušati da je opravdam”, zaključila je Ivana Dudić.

Iz iskusnije garde glumaca ovde igraju Tihomir Stanić koji je i ko-reditelj projekta, Vladan Gajović i Lepomir Ivković.

“Osnivanje svakog novog teatra je praznik za glumce, publiku i grad Beograd”, nije krio Ivković oduševljenje zbog nove scene prestonice “Teatrijum”.

Molijerov komad nastao je u Francuskoj u 17. veku, ali odlično komunicira sa današnjim vremenom i aktuelnom situacijom po svim standardima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.