U trendu

Premijera francuska predstave „Gardien Party“ na BITEF-u

BEOGRAD – Francuska predstava „Gardien Party“, prema konceptu i režiji tandema Muhamed El Hatib – Valeri Mrežan, premijerno je izvedena sinoć u Istorijskom muzeju Srbije, u okviru Glavnog programa 56. izdanja festivala BITEF.

Produkciju predstave potpisuje pozorišna trupa „Zirlib“ iz francuskog grada Orlean.

Projekat „Gardien Party“ francuskih autora Valeri Mrežan i Muhameda el Hatiba oblik je dokumentarnog i tzv. „devised“ pozorišta, koje se zasniva na sadržaju iz života samih njegovih autora ili izvođača na sceni.

Ono što je originalno, specifično u predstavi i veoma nesvakidašnji idejni koncept jeste da su svih šest učesnika u scenskom delu – pravi, autentični čuvari u muzejima, a ne glumci, iako su veoma uverljivi i mogli bi da prođu kao dramski, pozorišni umetnici.

Publika u jednom dahu tokom sat vremena pratila šarmantne anegdote i ispovesti šestoro čuvara velikih svetskih muzeja iz Pariza, Marseja, Sankt Peterburga, Stokholma i dvoje iz Njujorka.

Autentična pripovedanja, ispovesti o njihovom poslu, ličnom odnosu prema delima koja čuvaju, instituciji muzeja i životnim ambicijama i porazima (neki od njih su prekvalifikovani za ovaj posao i zatekli su se tu sticajem okolnosti), čine zanimljiv i potentan materijal ove tople, setne, pametne i duhovite predstave.

Tako će Ruskinja iz Muzeja u Sankt Peterburgu davati simpatične komentare da već ima godina koliko i neka dela savremene umetnosti i mnoštvo duhovitih opaski na račun posetilaca.

Francuski čuvar iz Luvra u Parizu je primetio da ga navodni ljubitelji umetnosti pitaju u dahu „Da li su ovo originali ili kopije?“, da bi im on cinično odgovorio – „Ovde su kopije, a sve originale čuvam kod kuće“, uz veliki aplauz publike.

Isti čuvar je podelio iskustva da mu često traže u isti mah Matisa, Šagala i toalet, takvi su posetioci.

Zanimljivost predstave je što su autori priredili da bude multijezična, svako govori samo na svom maternjem jeziku, a ekipu čine i jedna Kineskinja, Šveđanka, Amerikanac, još jedan Francuz, a svi se međusobno razumeju, nema barijera.

Predstava „Gardien Party“ se uvek izvodi pred praznim muzejskim zidom ispred kog je niz čuvarskih stolica, a koji se postepeno ispunjavaju omiljenim umetničkim delima tih junaka, nepravedno ignorisanih muzejskih anđela čuvara.

Dela su uvek osetljiva, izložena neodgovornoj želji mnogih posetilaca da ih dodirnu, da komentarišu, izložena opasnosti da budu oštećena ili ukradena.

Ipak, oni iako nisu kustosi ili vodiči kroz izložbe i muzeje, ponekad igraju i tu ulogu, jer su skoro napamet naučili slušajući isti govor pravih vodiča.

Ko-reditelj Muhamed El Hatib je svestrani autor, pozorišni i filmski režiser, razvija jedinstvene projekte dokumentarne fikcije u oblasti pozorišta, književnosti i kinematografije.

Valeri Mrežan je autorka tekstova koji uz video-radove i filmove lebde između reči i slike, dokumentarnog i fikcije.

Inspirisana je sećanjima, svakodnevnim događajima, zanima se za život u svom najbanalnijem obliku, i iznosi u prvi plan nekomunikativnost i nelagodu.

Predstava „Gardien Party“ imaće reprizu i večeras na 56. Bitefu na istom mestu Istorijskog muzeja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.