U trendu

Premijera komada Luiđija Pirandela u JDP-u

Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)“ Luiđija Pirandela u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića biće premijerno izvedena večeras na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Petom premijerom u ovoj sezoni, Jugoslovensko dramsko pozorište se priključuje proslavi 150 godina od rođenja velikog italijanskog pisca, nobelovca Pirandela, koji prema rečima umetničkog direktorka Gorčina Stojanovića, u JDP-u nije igran od šezdesetih godina prošlog veka.

Stojanović je rekao da se Pirandelo u ovoj tragikomediji bavi pitanjem šta je istina, gde je istina i ako je istina posredovana, da li je uopšte dokučiva, naglasivši da je „lepo videti na jednom mestu mnogo prvaka koji zdušno igraju za isti tim“.

Marković, koji šesti put režira u JDP-u, kaže da u svetu koji tvori Pirandelo nema istine zato što nema smisla, ljubavi, vere, boga, ničega.

„U svetu gde nema istine, sve može. S druge strane malograđani, koji su za mene uvek bili i ostali jednako fašisti, hoće da saznaju tuđu privatnost. Em je tuđe, em je virtuelno, em se hranim tobom i tvojim životom, a sve pod velom istine. Eto nama agresije“, primetio je reditelj.

U predstavi igraju Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Branislav Lečić, Marko Janketić, Nenad Jezdić, Rada Đuričin, Jasmina Ranković, Irfan Mensur, Vesna Stanković, Slobodan Tešić, Lazar Đukić i Nevena Ristić.

Marković je osmislio scenografiju i izabrao muziku, kostimograf je Bojana Nikitović, za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović, za dizajn svetla Dejan Draganov, a za dizajn zvuka Igor Bošković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.