U trendu

Premijera mjuzikla „Pećina“ Ivana Ilića u UK „Vuk“

BEOGRAD – Mjuzikl „Pećina“ za koji je muziku i songove napisao Ivan Ilić, u režiji Jane Maričić biće premijerno izveden 25. juna u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u okviru programa Beogradskog letnjeg festivala (Belef).

Mjuzikl je deo projekta „Sve u svemu“, a u njemu igraju Dušica Novaković, Ivan Jevtović, Hristina Popović, Žarko Stepanov, Jelena Ilić, Nikola Bulatović, Mina Sovtić i Aleksandar Vučković.

Orkestrom diriguje Ivan Ilić, a čine ga između ostalog i iskusni džez muzičari kao što su bas gitarista Slobodan Bata Božanić ili saksofonista Ljubiša Paunić.

Koreografiju za mjuzikl je uradio Vladimir Čubrilo.

Ivan Ilić za Tanjug kaže da je „Pećina, prvi domaći konceptualni mjuzikl, koji kritički promišlja savremeno društvo i stavlja ga u kontekst Platonove alegorije pećine.

„Za jezik dela izabrana je neuobičajena forma i upotrebljena su različita i višedimenzionalna sredstva naracije kako bi se iz što šire perspektive obuhvatile kompleksne protivrečnosti sveta u kome živimo“, kazao je Ilić.

On je napomenuo da je njegov mjuzikl angažovana predstava koja problematizuje različite teme iz globalnog društva.

„Ovo je svakako nova forma na našoj pozorišnoj sceni. Naš tim je radio tri meseca veoma marljivo da bi dočarali mjuzikl u kojem je glavni junak zapravo put koji prolazimo kao pojedinci, ali i kao društvo u jednom muzičkom pozorištu“ kazao je Ilić i dodao da će mjuzikl „Pećina“ najverovatnije zauzeti svoje mesto u redovnom repertoaru Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ naredne sezone.

Delo je nastalo kao koprodukcijska saradnja dve ustanove kulture, Centra beogradskih festivala i Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, uz podršku Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora i Organizacije muzičkih autora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.