U trendu

Premijera predstave „Getsimanski vrt“ u Ateljeu 212

BEOGRAD – Predstava „Getsimanski vrt“, u režiji Ljiljane Todorović, biće premijerno izvedena danas na sceni Ateljea 212, najavljeno je juče na konferenciji za medije u tom beogradskom pozorištu.

Komad „Getsimanski vrt“ (Gethsemane) britanskog pisca Dejvida Hera politička je drama koja se bavi problemima zataškavanja privatnih skandala porodice ministarke unutrašnjih poslova, a koja je svojim delovanjem poznata kao predstavnica politike proterivanja migranata iz Velike Britanije.

Naziv komada potiče od biblijskog lokaliteta u podnožju Maslinove gore, odmah uz zidine starog Jerusalima, a prema Novom Zavetu, mesto Isusovih molitvi i njegovih sastanaka sa sledbenicima. To je takođe mesto gde je Juda poljupcem u levu stranu izdao Isusa.

Prema rečima dramaturga pozorišta Atelje 212 Dimitrija Kokanova, Her je jedan od najvažnijih autora britanske dramaturgije 20. veka.

„To je jedan od živih autora s najvećim brojem izvedenih komada u Nacionalnom teatru u Londonu. Kod nas je njegov komad postavila rediteljka Ljiljana Todorović, koja je posebno specijalizovana za aglosansonske drame sa izuzetnim osećanjem za tu vrstu dramaturgije“, kazao je Kokanov.

On je dodao da je „Getsimanski vrt“ politički komad koji prati različite sprege i mehanizme funkcionisanja svakodnevne politike u Engleskoj.

„Taj komad veoma korespondira s našim političkim trenutkom u kojem se sada nalazimo i zbog toga smo odlučili da ga postavimo na sceni našeg pozorišta“, kazao je Kokanov.

U predstavi igraju Dara Džokić, Branko Vidaković, Jelena Đokić, Branislav Trifunović, Jovana Gavrilović, Petar Benčina, Vladislav Mihailović, Marta Bjelica i Slaven Došlo.

Rediteljka Ljiljana Todorović rekla je da je kod autora najzanimljivije dijalektičko u svakodnevnom raskolu čoveka između želja i mogućnosti.

„U današnjem svetu su se vrednosti prevrnule naglavačke i svakodnevno smo svedoci grotesknih situacija. Kao likovno stanje sam videla da nam voda više nije do ušiju, već mi hodamo po dnu okeana civilizacijskog smeća. Pored nas neki plivaju jer su se prilagodili i verujem da je baš u toj situaciji srce ovog komada. Kada čovek kreće da se prilagođava, strada isto kao i onaj koji odbije da se prilagođava, jer živimo veoma brutalna vremena“, kazala je Todorovićeva.

Branko Vidaković je kazao da je jako lepo primljen u Ateljeu 212, dodajući da je zatekao „jako talentovanu ekipu klinaca kojom je osvežen ansambl“.

„Srećan sam što u ovom itekako zahtevnom komadu igram s tim klincima. Atelje 212 ima sjajnu budućnost. Publika će videti komad koji govori o tome da svetom ne vladaju ljudi koji su završili Kembridž i Oksford, već neki drugi koji su se snašli, koji su željni uticaja i novca. Jednog takvog igram baš ja u ovom komadu, i to na momente deluje opasno, a na momente cirkuski“, kazao je Vidaković.

Jelena Đokić je kazala da je kroz njen lik autor poručio da koliko za pojedinca umetnost može biti isceliteljska, ona može biti i za čovečanstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.