U trendu

Premijera predstave Smrt i devojka održana u Bitef teatru

BEOGRAD – Predstava „Smrt i devojka“, prema pozorišnoj drami Arijela Dorfmana, u režiji Nikole Ljuce, sinoć je premijerno izvedena na pozornici Bitef teatra u Beogradu.

Jedine tri uloge tumače Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Poznati komad je imao već premijeru ovog leta na Beogradskom letnjem festivalu – BELEF 2022, a od sinoć će se naći na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Psihološki triler kao žanr odavno nije igran na našim pozorišnim scenama, a ova mučna drama pripoveda temu osvete, manipulacija, iskupljenja, katarze, poetske pravde.

Tri lika su u takvim pozicijama da se mogu i psihološki menjati, pa tako svako od njih može biti žrtva, branitelj, dželat.

Tekst je napisan 1991. godine i praizvedbu imao u Rojal Kort Teatru i kasnije na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa vrhunskom podelom – Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus.

Pamti se i uspešan kamerni film „Smrt i devojka“ (Death and the Maiden) Romana Polanskog, 1994. godine, gde su igrali Sigurni Viver, Ben Kingsli i Stjuart Vilson.

Beograd je tako dobio još jednu pozorišnu verziju poznatog filma, mada je komad 30 godina na repertoaru mnogih svetskih pozorišta, uključujući i Brodvej.

Paulina, bivša politička aktivistkinja je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima u Čileu 1975. godine.

Ona impulsivno, neuračunljivo, naglo reaguje i uspeva da tog čoveka zarobi, veže, pokušavajući da ga natera da prizna šta je uradio.

Njen muž je advokat za ljudska prava i sada se nalazi u veoma nezavidnoj situaciji, jer mora da brani pravo, a želi i pravdu na ličnom planu u svom domu.

Psihološka igra mačke i miša čini dobar deo drame, gde se publika sve vreme pita da li je taj neznanac zaista grešnik i negativac, jer on tvrdi da nije.

Tamara Krcunović i Miloš Timotijević godinama igraju zajedno u duo drami „Scene iz bračnog života“ Ingmara Bergmana, u režiji Ane Tomović, ali su ovde u sasvim drugačijem žanru kao krvni neprijatelji, uverljivi u svojim teškim, kompleksnim ulogama i intrerpretacijama.

Reditelj predstave Nikola Ljuca poznat je kao filmski režiser.

Autorski tim čine još scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb i kompozitorka Janja Lončar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar