U trendu

Premijera u Sarajevu magična za mađarski film

SARAJEVO – Mađarski film „Stvari vrijedne suza“ rediteljke debitantkinje Kristine Grosan imaće premijeru večeras u takmičarskom programu Sarajevo film festivala, a producentkinja Judit Stalter je istakla da će to biti „stvarno magičan trenutak“ za njihovu ekipu.

„Najgori i najteži deo je bilo čekanje nakon što smo završili film. Zbog pandemije prošle godine nismo hteli dati film na onlajn festivale. Htele smo ga ovde podeliti“, rekla je Stalter na festivalskoj konferenciji za novinare.

Prisetivši se ranijeg pozitivnog iskustva učesčha u „Vork in progres“ programu festivala, gde je bila i Grosan sa kratkim filmovima, Stalter je ocenila da je Sarajevo „jedno od najboljih mesta za filmske stvaraoce ikad, a za film je lepo da ovde bude premijera“.

„Stvari vrijedne suza“ govore o Maji koja prilikom selidbe iz studentskog doma zatiče mrtvu rođaku, a tokom noći okružena smrću počinje da preispituje svoj život i dosadašnje odluke.

U filmu igraju Nora Rajner Mičinjeji, Julija Huzela, Judit Hernadi i drugi.

Grosan je rekla da u filmu prisustvo smrti služi kako bi pogurala glavnu junakinju da dobro sagleda svoj život i postavi brojna pitanja.

„Svi ćemo umreti jednog dana, to je činjenica. Ali kako ćemo do tog trenutka živeti svoje živote? Da li smo zadovoljni izborima koje pravimo ili ne. I šta nas sprečava da pravimo te izbore?“, rekla je rediteljka.

Glavna glumca Rajner Mičinjeji je istala da je film promenio njen život, jer je shvatila da joj gluma nije dovoljna, pa je sa Grosan počela da piše scenario za „Stvari vrijedne suza“.

„Želela sam da progovorim o svojim temama i problemima koji mogu biti zanimljivi i drugim ljudima“, naglasila je Rajner Mičinjeji.

Hernadi je rekla da je tek danas u Sarajevu na novinarskoj projekciji prvi put videla film i da je „stvarno dirnuta“, što je pokazala zagrlivši rediteljku na početku konferencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.