U trendu

Prestonica kulture Srbije podići će vidljivost gradova

BEOGRAD – Cilj projekta Prestonica kulture Srbije 2023. je da dobijemo još neki grad koji će biti vidljiv i da tako decentralizujemo kulturu, a u taj grad će dolaziti i domaći i strani gosti, rekla je danas ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je istakla da se koncept oslanja na dugu tradiciju prestonice kulture Evrope, što će Novi Sad biti tokom 2022. godine.

„Tu će biti izbor gradova i opština koje imaju najbolje i kulturne i turističke potencijale. Beograd i Novi Sad su isključeni, a prvu prestonicu kulture Srbije izabraćemo u septembru“, rekla je Gojković za TV Pink.

Dodala je da postoji i konkurs Gradovi u fokusu, za koji je ove godine izdvojeno 350 miliona dinara što je znatno više nego ranije.

Istakla je da tu postoji veliko interesovanje gradova i opština kojih konkuriše i po 75 gradova i opština.

„Lokalne samouprave tu se bore za svoje mesto a ima divnih ideja“, rekla je Gojković i kao primer navela Paraćin, koji je dobio podršku za muzej stakla gde će biti spojeno industrijsko nasleđe i kulturne potrebe.

Ministarstvo je pokrenulo i popis dvoraca u Srbiji koji su često zapušteni, kazala je ona.

Navela je primer dvorca Fantast koji propada, jer je firma koja je brinula o njemu u stečaju, a restitucija dugo traje.

„Trebalo bi to da se reši i da pripadne Matici Srpskoj“, rekla je Gojković.

Govoreći o tvit Biljane Lukić u kome se pominje Predrag Sarapa koji je Ministarstvo osudilo, ona je istakla da se ne smeju praviti podele novinara na podobne i nepodobne.

“ Ministarstvo ima radnu grupu za bezbenost novinara koja će reagovati uvek kada neko verbalno ili na drugi način ugrožava sigurnost novinara“, rekla je ona.

Gojković je ocenila da Dragan Đilas i njegova stranka dele novinare na podobne i nepodobne.

O predlogu da se paralelno uređuju informativne emisije na javnom servisu, ministarka je rekla da nije vredan komentara.

„Ne znam kako da prokometarišem tu i ideju da Đilasova televizija dobije nacionalnu frekfenciju. To su opasni predlozi za novinarstvo, nema to nigde u svetu“, rekla je Gojković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar