U trendu

Primabalerina Mila Dragičević završava igračku karijeru

BEOGRAD – Primabalerina Mila Dragičević, nastupom u naslovnoj roli u baletu „Kraljica Margo“, 7. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, završiće igračku karijeru.

Dragičevićeva je od 1991. godine angažovana u Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu, a 2000. godine dobila je zvanje prve solistkinje.

Igrala je u predstavama „Uspavana lepotica“, „Žizela“, „Labudovo jezero“, „Don Kihot“, „Dama s kamelijama“, „Silfide“, „Šeherezada“, „Samson i Dalila“, „Pesnik Čajkovski“.

Prvakinja Baleta postala je 2001. i od tada je tumačila uloge u baletima „Jesenji pljusak“, „Don Kihot“, „Ohridska legenda“, „Čudesni mandarin“, „Labudovo jezero“, „Doktor Džekil i mister Hajd“, „Romeo i Julija“, „Samson i Dalila“, „Pakita / Frančeska da Rimini“, „Žizela“, „Posvećenje proleća / Žar-ptica“, „Kraljica Margo“, „Ukroćena goropad“.

U martu 2019. godine dobila je „Zlatni beočug“ Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća koja kontinuirano povezuju sve one koji omogućuju uspešniji duhovni život Beograda i Srbije.

Balet „Kraljica Margo“ na muziku Gorana Bregovića preko 12 godina se izvodi na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u koreografiji Krunislava Simića.

Pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, u predstavi će učestvovati više od 200 učesnika, a partner Mile Dragičević biće Milan Rus (La Mola).

U predstavi učestvuju celokupni ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i ansambl „Renesans“.
Balet je u dva čina, a libreto je prema romanu Aleksandra Dime Sina napisao Boško Milin.

Scenograf je Boris Maksimović, a kostime je osmislila Božana Jovanović.

Svetska premijera bila je 1. decembra 2005. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.