U trendu

Producentkinja: „Svjetla Sarajeva“ su narativni dokumentarac

SARAJEVO – Dokumentarni film „Svjetla Sarajeva“ Srđana Perkića koji kroz pripovedanje vođe Zabranjenog pušenja Seje Seksona govori o pola stoleća dvorane Skenderija biće premijerno prikazan 15. avgusta na Sarajevo film festivalu (SFF).

Producentkinja Amra Hadžihafizbegović-Deović rekla je Tanjugu da je film, nazvan po pesmi Zabranjenog pušenja „Svjetla Sarajeva“, nestandardni dokumentarac o istoriji Skenderije, kao sarajevskog hrama sporta i kulture, i Seksonovog benda.

Hadžihafisbegović-Deović je podsetila da je Skenderija otvorena 1969. godine premijerom partizanskog filma „Bitka na Neretvi“ i da je dvorana potom bila „ambijent u kome se dešavale kvalitetne i dobre stvari za Sarajevo“.

Pošto je Seksonovo Zabranjeno pušenje 2018. u Skenderiji održalo veliki koncert povodom 35 godina postojanja, Hadžihafisbegović-Deović kaže da su „hteli da se to spoji u jednu priču i napravi nešto zanimljivo“.

„Privukao me filmu način kako je Srđan rediteljski izneo ideju i koncept. Napravio je zanimljiv vizuelni identitet filma, a Sejo je dao svoj poseban dodir kao narator. Sejo na koncertima ima tu vrstu naracije tako da je to bilo prirodno“, naglasila je producentkinja.

Film kroz pesme i naraciju priča o bendu, ulicama, mitovima i legendama grada, a Hadžihafisbegović dodaje da je to „narativni dokumenatarac“ koji koristi i zanimljive vizuale, slike i video snimke.

Producentkinja je istakla da su „Svjetla Sarajeva“ „odavanje počasti svim ljudima iz sveta umetnosti, kulture i sporta i običnim građanima“, koje autori smatraju „Svetlima Sarajeva“.

Hadžihafisbegović je rekla da je prikazivanje u takmičarskoj konkurenciji SFF „ogroman uspeh za film“, jer mu to „daje ulaznu karu za ostale festivale“.

SFF se održava od 12. do 19. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.