U trendu

Proglašeni pobednici konkursa za Ložionicu

BEOGRAD – Stručni žiri jednoglasno je odabrao pobednička rešenja međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnje zgrade ”Ložionice” u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar, saopštila je danas platforma „Srbija stvara“.

Konkurs su raspisali vladine Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma „Srbija stvara“, uz saradnju sa Udruženjem arhitekata Srbije, a prvu nagradu od 28.000 dolara dobio je tim „AKVS arhitektura“, u kome su Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević, Zoja Milić i saradnik Vuk Zlatković.

Kako je navedno, pobedničko rešenje će „pretvoriti nekadašnju železničku okretnicu u prostor za okupljanje IT zajednice, kreativaca i talenata, centar kreativnih industrija, digitalizacije i inovacija i osigurati da ovaj objekat postane obeležje i turistička destinacija Beograda“.

„Prvonagrađeni rad je savremenim projektantskim izrazom na najadekvatniji način sublimirao odgovore na zadati program, poštujući kulturno-istorijsko nasleđe Ložionice prenamenom u kreativno-inovativni hab, i kroz interakciju javnih i namenskih sadržaja ostvario kvalitetan dijalog sa novoprojektovanim poslovnim aneksom“, istakao je predsednik žirija Goran Vojvodić.

Druga nagrada u iznosu od 14.000 dolara dodeljena je autorima Andreji Beriću, Mileni Vukmirović, Mili Pank, Srđanu Miloradoviću, Borisu Kunčeru, kao i saradnicima Aleksi Jovanoviću, Aleksandri Krstanović i Branki Partalo, saopštava „Srbija stvara“.

Stručni žiri u sastavu Vojvodić, Ana Ilić, Jovan Mitrović, Saša Begović i Snežana Vesnić je odlučio i da treća nagrada od 7.000 dolara bude dodeljena autorskom timu „Spejs lav studio“ u kome su autori Marija Blagojević, Iva Bekić, a članovi tima Kristina Kovačcević, Luka Mišić i Aleksa Bekić.

Dva otkupa od po 3.500 dolara dodeljeni su autorskom timu u kome su Sanja Ćirić, Danica Gačević, Katarina Erić, Draško Nikolić, Đorđe Petković, kao i autorskom timu u kome su Miloš Stojković Minić, Vida Nedeljković, Jelena Ilić, Nevena Petrović, Teodora Jeremić, Jovan Jovanović, Petar Tošić i saradnik Lazar Petrović.

„Veoma smo zadovoljni što su pobednička rešenja radovi domaćih arhitekata. Nadamo se da će ‘Ložionica’ uskoro od zaboravljenog industrijskog nasleđa postati dinamično mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca“, poručila je Ana Ilić, članica žirija i viša savetnica premijera Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim nacionalne platforme „Srbija stvara“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.